God jul og godt nyttår!

Enda et år har gått, og 2016 er snart over. Styret i FFMU vil takke medlemmene våre for et godt år, og håper at dere har hatt et like fint år som oss. Og måtte 2017 bli enda bedre! 

Vi vil oppfordre alle til å ta vare på sine nærmeste, og nyte juleferien etter beste evne. Vi ser frem til å komme i gang med kursplanlegging over nyttår, og håper at alle setter av helgen 31.03.17 – 02.04.17 slik at vi kan møtes igjen da! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med vennlig julehilsen fra 
Styret i FFMU <3

Påmelding til årsmøte- og kurshelg 2017

Hold av datoen 31. mars – 02. april, for da skal FFMU arrangere årsmøte- og kurshelg!

Kurstema denne gang blir “Overgangen fra ungdom til voksen”, og vi kommer til å ta opp tema som skole, jobb, bil og sosialt nettverk. Vi i styret gleder oss til å møte dere igjen 🙂

Vi blir denne gangen på Scandic Oslo Airport på Gardermoen.

Påmeldingsskjema finner du på https://goo.gl/Fg2RGj
Egenandel: 600,- (Dette dekker reise, overnatting og kost. Trenger du assistent går denne gratis.)
Påmeldingsfrist: 20. februar

Programmet vil blant annet inneholde tid til å bli kjent med nye mennesker, og tid til gjenforene seg med gamle venner. Det blir også god mat, mye moro, og forhåpentligvis fantastisk stemning. Det sørger vi alle for!

Følg med på Facebook-siden vår. Der vil det komme mer informasjon når det blir klart. Siden finner du på https://www.facebook.com/ForeningenForMuskelsykesUngdom/

Kontakt styret på e-post [email protected] om du lurer på noe.

Håper vi sees på kurs!

Handarbeid i vinterhalvåret

  • Strikk Michael Kors inspirert skjerf, steg for steg!

Heihei! Er det mange der ute som liker å strikke? For det gjør jeg! Jeg er utrolig glad i å strikke. Det å kunne lage fine plagg av en simpel tråd fascinerer meg! Jeg strikker som regel gensere, men i dag skal jeg vise deg hvordan du strikker en varm Michael Kors inspirert skjerf!

Processed with VSCO with hb1 preset

Tråden er på den dyre siden, men jeg har plukket ut denne tråden fordi den er varm, og ikke minst, lett! Skjerfet vil bli maks 200g, og ellers veldig myk og luftig. Om du vil ha billigere tråd, så kan du søke rundt på nett etter noe som ligner! Om det er tykkere tråd, kan du minske antall masker. Skjerfet er ellers stilrent, og passer med det meste!

Skjerfet er ca. 20 cm bredt, og 200 cm langt (ekskludert frynser). Om du vil ha den bredere, tynnere, lengre, kortere, så er det fullt mulig! Bare husk at jo bredere, og/eller lengre, jo mer tråd trenger du.

Det du trenger er:
4 stk nøster av Pickles Cozy i den fargen du ønsker. På bildet har jeg brukt fargen “Balanse”.
2 stk 6mm pinner, som for eksempel disse.(Hvis du strikker stramt, bruk 7mm, og hvis du strikker løst, bruk 5mm.) (Du kan også bruke 2 pinner fra settpinner, og sette maskestoppere på tuppen som du ser på bildet.)
1 saks til å klippe tråd
1 nål til å sy inn løse ender
(Og 1 heklenål på ca. 3,5mm om du ikke vil bruke nål til å feste frynsene)

Om du er nybegynner, må du vite hvordan du:
 Legger opp
 Strikker rett
 Strikker vrang
 Strikker perlestrikk
 Skjøter tråd
 Feller av
 Syr inn løse ender
 Lager frynser

Oppskriften går slik:
Vi lager frynsene først slik at du kan strikke fritt uten å måtte tenke på å spare tråd. Klipp opp 112 stk 30-35 cm lange tråder. Den ene halvparten (56 stk) vil gå til frynsene på den ene siden, og den andre halvparten (56 stk) vil gå til frynsene på den andre siden. Legg dette til siden.

Vi starter på skjerfet. Legg opp 29 masker. Strikk perlestrikk (= *Strikk 1 rett og 1 vrang gjennom hele pinnen*. Repeter fra *-* til skjerfet har ønsket lengde. Husk at du alltid starter med rett. Da får du et “perlemønster”.). Skjøt tråd når det trengs. Når du har fått ønsket lengde på skjerfet, fell av og sy inn de løse endene.

Ta frem tråden du klippet opp på starten. Lag frynser ved å ta 2 tråder i hver maske på opplegg- og avfellskanten. Avslutt med å klippe av ujamne tråder i frynsene.

Da er det bare å kose deg med det nye skjerfet ditt!
Mvh Randi Nordnes

 

  • Hekling til de med mindre armbevegelser, men god håndstyrke!

Det er vel en del av oss som av diverse årsaker ikke klarer å strikke. Jeg er en av dem som kunne strikke, men som på et tidspunkt ikke lengre klarte armbevegelsene. Jeg var litt trist en liten stund, helt til jeg kom på at der finnes et alternativ. Hekling!

Hvis du, som jeg, har problemer med armene, men har god håndstyrke og motorikk, kan hekling være et flott alternativ. Og hekling er like allsidig som strikking; du kan lage klesplagg, skjerf, dukker, og alt mulig annet.

Det som kan gjøre hekling litt vanskeligere å starte med, er at det er mange forskjellige masker. Skal man lage noe, må man minimum beherske fastmasker, halvstaver, og staver, i tillegg til luftmasker og kjedemasker. Jeg har brukt internett som ressurs for å lære meg alt dette, som betyr at jeg har bedre oversikt over engelske ord og uttrykk, men DROPS Design har en rask oversikt over norske maskenavn og hvordan de lages her: Lær å hekle

En rask oversikt over forskjeller på norske og engelske (amerikanske uttrykk. Britisk engelsk bruker andre navn, men det er de amerikanske navnene som er mest brukt på oppskriftssider på internett) uttrykk:

maske = stitch
luftmaske = chain stitch
kjedemaske = slip stitch
fastmaske = single crochet
halvstav = half double crochet
stav = double crochet
dobbeltstav = treble crochet

For å kunne hekle, trenger man selvfølgelig en heklekrok. De kommer i forskjellige størrelser og utforminger, og er heldigvis billige nok til at man kan prøve seg frem for å finne hva man foretrekker. Selv foretrekker jeg vanlige metallkroker, á la:

Et annet alternativ er ergonomiske heklekroker, som ser ca slik ut:

 

Jeg liker ikke disse, både fordi jeg synes de i metall er bedre å holde i, men også fordi jeg synes det er lettere å slå sammen flere masker når jeg har mer plass på kroken. Det er bare å prøve seg frem og se hva som passer best for den enkelte.

Selv har jeg laget både votter, hatter, og amigurumifigurer.

Her er et eksempel på en amigurumifigur, en heklet Cthulhu som i dag tilhører Rebecca. Hvis jeg husker rett, er han laget av garn fra Nille.

Her er mine sommervotter, som jeg heklet på noen timer for noen somre siden. De er heklet av garn fra Europris eller Nille, og koster under 50 kr å lage.

Hekling er både raskt og enkelt når man kommer inn i det, og billig startergarn kan man få på Nille eller lignende.

Mvh Alina Fismen Bjerkli

 

  • Brodering er ikke bare for eldre!

Min favoritt innenfor håndarbeid, er korsstingsbrodering. Nå tenker du kanskje at jeg er alder 65+ og at det er kjedelig, men der tar du feil! Jeg lærte å brodere på barneskolen og min mor hadde også drevet litt med det, og hun hjalp meg i gang. Opp gjennom årene har prosjektene blitt større og mer avanserte, og jeg har lært meg flere teknikker. Her skal dere få en innføring i det som er verdt å vite, hva man trenger å ha av utstyr og hva man kan lage med det!

Kjapp innføring
For å brodere, må man ha stoff å faktisk sy på! Det mest vanlige er aida i størrelse 14count. Det refererer til hvor mange hull det er på en inch (1inch = 2,54cm) av stoffet, jo høyere count, jo mindre blir det! 36ct er altså 36 hull på en inch, mens en 12ct er kun 12 hull på samme område. Det finnes mange andre typer stoff også, og i alle verdens farger, men aida er ansett som det letteste og mest anvendelig.

Så trenger man tråd å sy med. Den mest vanlige typen er merket DMC. Standard er å bruke to tråder og at et hull på stoffet tilsvarer et symbol på mønsteret.

Så må man ha et mønster! Det finnes masse gratis på internett, det gis ut blader, det selges ferdig pakker med alt man trenger, man kan kjøpe på nettbutikker o.l.

Hva kan man lage?
Mange forbinder korssting med bestemors småblomstrete løpere, duker og kanskje sofaputer. Nå er det andre tider. Man kan brodere hva som helst! Alt fra nerdete småbilder som Pikachu og murlocs til hele bilder som tar en vegg. I tillegg til det som allerede er nevnt, kan man lage bilder, bagger, navnelapper, skilt, sette på klær, og selvfølgelig kort for å ta noen eksempler. I de senere år har også geriljabrodering slått seg opp! Det er småfrekke sitater og kommentarer som man broderer og rammer inn. Se eksempler i denne saken fra Dagbladet. Man kan også lage noe personlig for å minnes viktige hendelser.

Kjekt å ha!
Mens noen ting er en nødvendighet, som stoff, tråd og mønster og saks, så finnes det også en del som bare gjør jobben enklere. Jeg er veldig glad i å bruke en syramme, som holder stoffet på stramt og på plass. Jeg bruker også en nåltreder, for å få tråden gjennom nåløyet. En ?needle minder?, består av to magneter som man setter på hver side av stoffet, slik at man har et sted å legge nåla når den ikke er i bruk. Jeg bruker også en markeringstusj for å merke av hva jeg har sydd på mønsteret. Til slutt har jeg et lite glass som jeg putter avklipte trådstumper oppi.


            
KLIKK PÅ BILDENE FOR Å FORSTØRRE

Stoff, ramme, tråd, nål, needle minder, saks, nåltreder.

Jeg har alltid flere prosjekter gående, noen store og noen små. Når det er kveld, og stille i huset så tar jeg frem et prosjekt, setter på noe koselig i på TV og slik kan jeg sitte i flere timer. (Det er ikke alltid lurt dog, da man kan få vondt i nakken av å sitte konsentrert i time etter time.) Det kan være lurt å bytte litt på mellom arbeidene, slik at man ikke går lei. Akkurat nå syr jeg på et prosjekt som har over 100 000 sting, forhåpentligvis er jeg ferdig innen ti år!

Lyst til å prøve?
Hvis du ikke har noen erfaring fra korssting fra før, kan det være lurt å ta en titt på en guide. Det ligger mange på Youtube eller internett generelt. Man kan kjøpe det man trenger enten hos Panduro og andre hobbybutikker, eller på postordre fra Ateljè Margaretha. Gode utenlandske sider er amerikanske 123stitch og engelske Sew and So. De sender begge til Norge, og er en del rimeligere enn de norske.

Her kan du finne gratis mønster på julekort

Mvh Rebecca Harcourt

 

  • Sy med symaskin!

Å sy klær og diverse annet med symaskin er en hobby jeg har hatt veldig lenge. Det begynte med at jeg sydde puter på min mors symaskin da jeg var yngre. Etter som jeg ble eldre så ble det ganske tungt å bruke fotpedal, så jeg fikk en maskin hvor man styrte alt fra hendene. Altså en start/stopp knapp i stedet for pedal. Dette fungerte veldig bra, noe som gjorde at jeg kunne fortsette med hobbyen. 

Maskinen heter Janome DC4030, og er kjøpt på symaskiner.no. Klikk HER for link til maskinen. 

Det er god service på nettsiden, anbefaler å kjøpe derfra. Maskinen på linken er en nyere modell enn da jeg kjøpte, men går ut i fra at den fungerer minst like bra! Jeg kjøper stoff og utstyr på stoffogstil.no, der finner jeg alltid noe fint! Du finner også oppskrifter der. 

Her er et eksempel på noe jeg har sydd med symaskinen min: 

Mvh Line Nordal

 

  • Slapp av med fargelegging!

Nå som vinteren er godt i gang og adventstiden er startet, er det godt å koble av med noe avslappende i vintermørket for å få tiden og tankene over på noe annet. Derfor vil jeg dele min favorittaktivitet. Jeg er glad i fargeleggingsbøker for voksne, og min favoritt akkurat nå er Lizzie Mary Cullen sin bok; Magisk Jul. Det finnes mange bøker på markedet, for denne trenden har blitt utrolig populær, så det er egentlig bare å finne den boken som passer best for deg. Bøkene selges i ulike bokhandler og koster rundt 149 kr stykket. Det er absolutt verdt pengene fordi du har flere timer med fargelegging og avslapping foran deg. Så finn frem farger, sett på noe god musikk, lag den noe varmt å drikke, sett deg godt til rette og la fantasien løpe. 🙂

God opplevelse! 😉
Mvh Ingebjørg Larsen Vogt