Lei av veldedighet og «dugnad»: – Vi er en ubrukt ressurs

 

Teksten er hentet fra Handicapnytt.no og er publisert 10.11.2020 av Bjørnhild Fjeld

 

 

 

Marianne Knudsen (21) ønsker at Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) skal stå enda mer på barrikadene for å sikre full likestilling for funksjonshemmede.

I helgen avholdt Handikapforbundets ungdomsorganisasjon landsmøte, digitalt med i overkant av 50 deltakere.

Den tidligere nestlederen Marianne Knudsen ble valgt til ny NHFU-leder etter Tamarin Varner.

 

Lei av dugnadsretorikk

Kampen mot diskriminering og for likestilling er det som opptar både NHFU og den nyvalgte lederen.

– Fortsatt er det veldedighetstanken som gjelder mange steder. Det å sørge for at funksjonshemmede får lik tilgang til utdanning og arbeidsliv omtales som dugnad eller å «ta en for laget». Det er i dag 105 000 funksjonshemmede som står utenfor arbeidslivet. Dette er en stor ressurs som samfunnet går glipp av, sier hun.

Knudsen har lenge markert seg som en synlig samfunnsdebattant, og det har hun tenkt å fortsette med.

– Landsmøtet vedtok at NHFU skal være i media minst én gang i uka. Det er et ambisiøst mål, men vi skal fortsette med å skrive kronikker og leserinnlegg og uttale oss i aktuelle saker, både hver for oss og i samarbeid med andre organisasjoner.

Landsmøtet vedtok at NHFU skal være i media minst én gang i uka. Det er et ambisiøst mål.
Mange dropper ut av videregående

Tall fra 2013 viste at hele 64 prosent av funksjonshemmede ikke fullførte videregående skole, mot kun 17 prosent i befolkningen forøvrig. Det synes Knudsen er et tydelig bevis på at det er langt igjen til full likestilling.

– Det at mange dropper ut, kommer mye av samfunnsskapte barrierer. For eksempel er det 80 prosent av skolene som ikke er tilgjengelige for alle.

NHFU-lederen trekker paralleller til likestillingskampen for kvinner, som også handlet om å gi lik tilgang til utdanning og arbeidsliv. En storstilt barnehageutbygging var blant annet det som gjorde dette mulig.

– Likestilling koster penger, påpeker Knudsen.

Første bud er at flere får anledning til å fullføre videregående utdanning, deretter å rive ned barrierer i høyere utdanning.

– Det må bygges flere studentboliger som er tilgjengelige for alle, krever NHFU-lederen.

Lik tilgang til offentlig kommunikasjon er et annet likestillingsverktøy, og NHFU vedtok at de skal jobber for at alle togstasjoner skal bli universelt utformet.

– Dette er også en viktig klimasak, også funksjonshemmede skal kunne reise miljøvennlig, sier Knudsen.

 

CRPD inn i norsk lov

Da SV i 2019 foreslå å innlemme CRPD (Convention on the Rights of Persons with Disabilities) i norsk lov, ble dette nedstemt av Stortinget. Dette har Norge fått kritikk av FN for. NHFU-lederen vil jobbe for at denne saken blir tatt opp igjen.

– Likestilling for funksjonshemmede er en viktig menneskerett, og Norge henger bakpå. I NHFU sitt arbeidsprogram står det at vi skal jobbe politisk for å få CRPD inn i norsk lov, sier Knudsen.

Den nyvalgte NHFU-lederen har vært aktiv i NHFU siden hun var 15 år, og har blant annet vært nestleder og fungerende leder en periode.

Nå gleder hun seg til å ta fatt på jobben med å bygge organisasjonen for fremtidens utfordringer.

– For første gang har NHFU et landsstyre som består av representanter for de ni lokallagene våre. Det blir veldig spennende å se hvordan vi i sentralstyret og landsstyret kan jobbe sammen. Akkurat nå er det vanskelig med fysiske møter, men vi tenker oss at vi skal jobbe først og fremst nettbasert, men med 2-3 årlige samlinger der vi møtes, sier hun.

Knudsen regner med at hun får nok å gjøre med vervet som NHFU-leder i tillegg til studier i sosiologi, og hun gleder seg veldig til å ta fatt på oppgavene.

– NHFU er en organisasjon som ligger mitt hjerte nært, sier hun.

 

Gjør alle arrangementer alkoholfrie

Landsmøtet i NHFU vedtok at alle arrangementer i regi av organisasjonen skal være alkoholfrie.

– Vi ønsker å jobbe for å få med flere medlemmer i aldersgruppen fra 13 til 18 år for å få en bærekraftig organisasjon. I dag er de fleste som har verv i organisasjonen i 20-årene, og det er et mål å få flere yngre også inn der, sier nyvalgt NHFU-leder Marianne Knudsen.

Hun sier at landsmøtet hadde en god diskusjon på forslaget om å gjøre NHFU sine arrangementer alkoholfrie, som førte til vedtaket.

– Dette handler om at det skal oppleves trygt for alle å engasjere seg i organisasjonen, sier Knudsen.

10 julegaver du kan lage selv !

Nå som desember nærmer seg er det sikkert flere som allerede har startet å tenke på julegaver. Vi i FFMU elsker å være kreative og tenkte å komme med noen tips til hvordan du kan lage julegaver for en billig penge. Prosjektene er selvfølgelig noe alle muskelsyke kan lage og det er like gøy å lage selv om du kanskje trenger litt assistanse. 

 

1. Julekuler

Å dekorere julekuler er superenkelt og supergøy! Flere hobbybutikker selger gjennomsiktige glass kuler som du kan f.eks fylle med glitter, paljetter, konfetti, kakestrøssel eller så kan du tegne eller male på dem. Det vil se flott ut og du kan få dem til å se ut som de kommer fra en dyr julebutikk. Du kan også bruke vanlige julekuler og f.eks skrive noen fine ord på eller navnet til personen du skal gi den til. Pynt med glitter og perler og du vil komme i skikkelig julestemning! 

2. Kongle Juletre 

Kjøp små kongler av f.eks sparkjøp eller nille (eller hent i naturen) og lag en kjegle av et ark. Kjeglen er formen til treet som du tar bort etterpå. Start nederst på kjeglen (ikke på spissen) og plasser konglene rundt slik du vil ha dem. Lim konglene fast i hverandre og ikke på arket med en limpistol. Jobb deg videre oppover. Dette er en superfin gave å gi, men også en fin julepynt å ha hos seg selv også. Det er veldig fint å lage forskjellige størrelser, da justerer du bare på størrelsen til kjeglen.

3. Juletre av hyssing

Litt samme fremgangsmåte som på kongle juletreet, men her er det litt viktig at arket du bruker er av litt hardere materiale siden hyssingen du bruker skal bli våt av lim og vann. Det eneste du trenger er farget eller ikke farget hyssing i litt stivt materiale, en del skolelim og en del vann. Bland limen og vannet i en liten bolle, mål opp hvor mye hyssing du trenger for å dekke kjeglen en god del og legg den oppmålte hyssing delen i bollen med lim og vannet. Så er det bare å snurre den bløte hyssingen rundt kjeglen i det mønsteret du synes er fint. Desto mer du surrer rundt jo bedre kvalitet blir juletreet. La treet tørke i noen timer før du fjerner arket. Du kan enten la det være slik eller pynte treet med glitter, paljetter eller perler.

4. Tvistet lys

Disse lysene har blitt veldig populære for tiden, men man trenger absolutt ikke å kjøpe dem fra en dyr butikk! Det eneste du trenger er noen lange stearinlys, varmt vann (ikke kokende, det er veldig viktig! Vannet skal være slik at du ikke brenner deg), en pose og en kjevle. Legg lysene i det varme vannet i ca 10-15 min. Det er viktig at hele lyset blir dekket av vann, så legg gjerne en gjenstand med tyngde over dem. Når lysene har ligget tiden sin i vannet, tar du en og en og legger en plastikkpose over før du starter å kjevle. Når lysene har blitt litt flate (husk å ikke kjevle bunnen på lyset) kan du starte å tviste det. Lag gjerne forskjellige lys med noen som bare er tvistet på midten og noen som er tvistet helt ut. Lysene passer hele året om du ikke vil lage julelys. 

5. Juletrepynt av vinkorker

Det er mange som kaster vinkorkene, men hvorfor kaste når man kan lage ting ut av dem? Lag snøkrystaller av vinkorkene ved å lime dem sammen med en limpistol. Etterpå kan du pynte før du henger den opp. Det går også ann å lage f.eks reinsdyrhoder eller snømenn. Tegn på ansikt, knytt rundt et bånd som skjerf, lim på piperensere som horn og lim på en tau som du kan bruke for å henge dem opp. De er utrolig søte og ikke minst enkle å lage!

6. Kubbelysholder av stettglass med snøkule effekt

Disse er supersøte og er enkle å lage! Legg stettglasset opp ned på en papplate. Tegn rundt glasset og klipp ut. Dette er bunnen og hvis du skal ha figurer som f.eks mini trær eller julenisse så limer du dem fast her. Etterpå limer du på bomull som bli snø. Når motivet ditt er ferdig setter du glasset over for å se om det passer og er du fornøyd, limer du bunnen fast til glasset. Sett et kubbelys eller telys oppå overflaten, på toppen av glasset ( altså bunnen ).

7. Såper 

Lag dine egne såper og design de som du vil! På hobbybutikker kan du kjøpe klar eller hvit såpebase som du smelter og videre kan farges, tilsette duften du ønsker og lage i de formene du vil. Såpe er noe som alle bruker og de er perfekte gaver. Pakk såpen inn i cellofan og knytt på et fint bånd. Det finnes masse inspirasjon på google, men det er egentlig bare å sette i gang. Hva med å lage peppermynte såpe, kanel såpe eller kaffesåpe? Kanskje du vil lage en gjennomsiktig såpe med en julefigur gjemt inni? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Oppskrift på glass 

Dekorativt og ikke minst en julegave av kjærlighet! Man kan f.eks ha oppskrift av kakao der du fyller glasset med kakaopulver,sukker og marshmellows. Lim på en lapp der du skriver hva som må tilsette av melk og skriv noen fine ord eller heng lappen rundt lokket. Man kan også lage f.eks knekkebrød, kake, kjeks… Det viktigste er at du kun har de tørre ingrediensene oppi glasset. 

9. Hjemmelaget knekkebrød

Knekkebrød er sunt og lett å spise raskt! Lag noen hjemmelagde knekkebrød og legg dem i en søt liten lufttett boks, knytt på et fint bånd og et kort med fine ord. Superfin julegave! 

10. Bilde uro

Finn en pinne i naturen, bilder av personen og deg, eller av noe fint, laminer bildene eller ha dem som polaroid bilder og heng dem loddrett på ulike hyssing lengder som du binder fast i pinnen. Bind en hyssing på pinnen som kan brukes til opphenging. En fin måte å bevare minner på!

 

Vi håper at disse tipsene kan sette fantasien til våre medlemmer i gang til jul! Noen synes kanskje det er tidlig å begynne nå, men det er nå man har god tid til å kose seg med julekreasjoner. 

 

Skrevet av Tonje ( styremedlem i FFMU )