FFMU- Aktiv uke 31 Juli -7 August

FFMU Aktiv uke 31 Juli -7 August

Dette er for deg mellom 15-35 år. 

Påmelding og info: 

Bli med på tidenes Aktiv Uke med FFMU i Norge ! Dette må du ikke gå glipp av. 

Gurvika er et feriested som er spesielt tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne. Det ligger veldig pent til i landets vakreste skjærgård, og det er også i det området i landet som er kjent for å ha best sommervær. 

Gurvika ligger i Nevlunghavn som er i Larvik. Larvik ligger i Vestfold.

 

Aktiv Uke Gurvika : 31. juli til 7. august 2020

Leiren er et tilbud for muskelsyke mellom 15 og 35 år.  

 

Påmeldingsfrist er torsdag 13.02.2020 kl 23.59.

Egenandel kr 2000,- (Ta kontakt om egenandelen er vanskelig for deg.)

 

Påmeldingsskjema:

https://forms.gle/sH8QwgNFjL3ppi1P9

 

Vi vet at det noen ganger kan føles skummelt å skulle være med noe på noe for første gang.

Samtidig ønsker vi å møte alle våre fine medlemmer. Du blir møtt med respekt ,forståelse og omsorg fra FFMU + felles assistenter som gjør at det kan være enklere å si at man blir med. Du må gjerne ta meg egen assistent hvis du ønsker les mer om dette på påmeldingsskjema.

Så vær så snill hvis du sitter der å er usikker ,bli med oss da vel ! Dette blir gøy!  Dette er en av sommerens høydepunkt som du burde få med deg ! Vi har selvfølgelig ulike type kurs på arrangementene våre. Så vi håper å kunne nå frem til flest mulig av våre medlemmer. Selv om vi av og til holder kurs selv hender det vi inviterer med oss et godt team av flinke foredragsholdere. 

Dette er en tur for å se muligheter og ikke bare begrensningene. For vi er ungdom  og unge voksne å livet handler om mer enn bare sykdom ,men her får man slått to fluer i en smekk Informasjon  og det sosiale. Vi er en hyggelig gjeng å vi gleder oss til å se både nye og gamle medlemmer igjen. 

 

Gurvika har vært så flinke å stilt opp for at vi skal få en så bra sommerleir som mulig. Jeg håper derfor dere tar dere tid til å lese om Gurvika: 

Dette er kopiert fra hjemmesiden deres.                                                                                                                                  Stiftelsens ansvar er å drifte Gurvika –et feriested for personer med funksjonsnedsettelse, og deres familier.

Vårt mål er å være til glede for målgruppen  gjennom funksjonstilpassede ferie – og fritidsaktiviteter.

Dette synes vi i FFMU er super bra!

Ønsker du å lese mer om Gurvika ? Trykk på linken 

https://gurvika.no/

 

Vi vil gjerne rette oppmerksomheten til de som har gjort sommerleiren vår mulig:                

FFMU har fått lov å benytte  et tilrettelagt sted i samarbeid med Stiftelsen Gurvika. FFMU er utrolig takknemlig til Stiftelsen Gurvika  for dette. FFMU har også vært heldig å hatt med oss dyktige folk fra FFM som har hjulpet oss til å gjøre dette mulig. Så ønsker vi å si tusen takk til Tollef på kontoret for ekstra hjelp og støtte. 

                                              Gurvika-kopiert fra Gurvika sin hjemmeside.

Blogginnlegget er skrevet av Ada Karete Hansen på vegne av FFMU. 

 

Barnas Jurist gir gratis rettshjelp til barn og unge opp til 25 år.

 

 

 

Barnas Jurist: gir gratis rettshjelp til barn og unge opp til 25 år.

Informasjon til barn og unge:
Barn og ungdom har mange rettigheter, men det er ikke alltid lett å bli tatt på alvor av de voksne. Er det noe i livet ditt som er vanskelig og som du lurer på om handler om en rettighet? Da kan du ta kontakt med oss, så finner vi sammen ut om vi kan hjelpe deg. Hvis vi ikke kan hjelpe deg kjenner vi til mange andre som kan hjelpe.

Kopiert fra: https://barnasjurist.no/om-oss-2/

 

Hjemmesiden til Barnas Jurist: https://barnasjurist.no/#litt-om-oss

 

Hvorfor FFMU mener dette er viktig: Vi i FFMU synes det er kjempebra at Barnas Jurist virkelig tar vare på rettighetene til Barn og Unge. De gjør en fantastisk god jobb som det står stor respekt av.  Hvis du lurer på noe eller trenger hjelp ikke nøl med å ta kontakt med Barnas Jurist.     Å husk om det ikke er du som trenger hjelp kan det fort være en venn av deg så det kan være lurt å lagre nettsiden/ huske på at Barnas Jurist finnes.

 

Barnas Jurist har også en fin side der man kan lære mer om egne rettigheter: 

https://barnasjurist.no/laer-mer-om-dine-rettigheter/

 

Følg Barnas Jurist: 

På Facebook: https://www.facebook.com/BarnasJurist/

Instagram: https://www.instagram.com/barnasjurist/

Twitter: https://twitter.com/gatejuristen?lang=no

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/gatejuristen

Freddy Olden – Et innlegg vi kan ta lærdom av!

Dette innlegget er skrevet av Freddy Olden og er publisert av prima. Vi i FFMU synes Freddy skriver godt om det å ha assistanse og overgangen fra å kunne gjøre ting til ikke å klare det lenger. Han skriver også om viktigheten av BPA og at man bør være tidlig ute. Vi i FFMU ønsker å dele innlegget videre for kanskje det kan hjelpe medlemmene våre . Nedenfor kan du lese det Freddy skriver:

 

Etterhvert som utviklingen går sin gang så mister man evnen til å gjøre hverdagslige ting, samt å stelle seg selv. Det er viktig å ikke begynne å tenke at man ikke vil være til bry for andre, at man ikke ønsker å spørre om hjelp, at man greie alt selv.

Man kan ikke noe for at man har fått sykdommen ALS, og hvis man tenker over hvem som får hjelp i ulik grad så er det mange her i landet. Blinde, døve, trafikkskadde, folk med ulike fysiske eller psykiske lidelser, folk med ulike sykdommer, de med rusproblemer, demente, eldre med nedsatt funksjonalitet etc.

Så man er ikke alene om å trenge hjelp. ALS er en så alvorlig sykdom at det utløser behov for mye hjelp etterhvert. Heldigvis bor vi i Norge som har kommet langt i det å hjelpe folk med ulike handicap, både i form av hjelpemidler og ulike stønader økonomisk.

« Det er viktig å ikke begynne å tenke at man ikke vil være til bry for andre, at man ikke ønsker å spørre om hjelp, at man greie alt selv. »

I 2012 var jeg på Stortinget og møtte Erna Solberg og Siv Jensen, som lyttet til det vi hadde å si om en sykdommen ALS og hvilke rettigheter man burde ha. Litt senere ble BPA rettighetsfestet for de med et slikt handicap.

Dvs. brukerstyrt personlig assistanse hvor man får mulighet til å få hjelp fra personlige assistenter. Jeg vil rette en takk til dagens fire parti regjering bestående av H, FRP, V og KRF, som har satt søkelyset på mindre ressurssterke grupperinger i samfunnet. Så spørsmålet er ikke om man skal ha en BPA ordning eller ikke, men NÅR man skal begynne å søke om det. Det er viktig å få god kontakt med en saksbehandler i kommunen du bor i, fordi utviklingen av sykdommen går i ulik hastighet.

En måned trenger det ikke skje noe, neste måned kan du plutselig trenge elektrisk rullestol og personløfter. I startfasen så kan du trenge hjelp til å bistå barna dine, komme deg rundt på aktiviteter på en forsvarlig måte, hjelp til å ordne søknader etc. Jeg hadde bare noen timer i uka i begynnelsen, så noen timer hver dag før det ble døgnet rundt til slutt. Vær tidlig ute med alle prosesser, samt sørge for at du har evnen til å kommunisere med de rundt deg. Dvs. lære øyestyring og peketavle til den dagen du mister stemmen.

For tenk om du sitter der uten å kunne “prate” den dagen du ønsker å søke om BPA, flere timer BPA, hjelpemidler, å få bo hjemme etc.

«Vær tidlig ute med alle prosesser, samt sørge for at du har evnen til å kommunisere med de rundt deg.»

Derfor er det viktig med personlige assistenter, som kjenner deg godt, som vet når du trenger hjelp til noe, som kan å kommunisere med deg. Det gir deg friheten til å gjøre det du vil når DU vil, som er en selvfølge for andre personer. Når du har fått innvilget BPA fra kommunen så er det opp til deg å bestemme hvilken BPA leverandør du ønsker å benytte.

Når du har valgt BPA leverandør så begynner jobben din som arbeidsleder for ordningen din. Dvs. arbeidsleder for assistentene dine, samt jobben med å skaffe assistenter, intervju, sette opp timelister / vaktplan, ha medarbeidersamtaler, følge opp alt rundt HMS, sende inn utlegg for driftskontoen (som dekker utgifter til assistentene og som du trenger for å være arbeidsleder eksempelvis telefon, bredbånd, papir, kurs m.m ). Du kan også velge å la noen rundt deg være arbeidsleder eller velge å la din BPA leverandør gjøre det. Da kan du miste deler av eller hele driftskontoen da de vil ta noe for å gjøre jobben. Men poenget er at din helsetilstand / lysten til å være arbeidsleder skal avgjøre hvordan det blir. For min del så ønsker jeg å gjøre jobben selv da jeg er en kontrollfreak… Så kan jeg velge å ansette damer med sprettrumpe, IQ over 150 og som holder med mitt favorittlag Liverpool…

Når du skal finne intervju objekter så kan du få din BPA leverandør til å legge ut din annonse på hjemmesiden deres, samt legge den ut på NAV/finn.no. Be om at de som ønsker å komme på intervju skal sende en søknad, samt referanser fra tidligere jobber.

« For tenk om du sitter der uten å kunne “prate” den dagen du ønsker å søke om BPA, flere timer BPA, hjelpemidler, å få bo hjemme etc. »

Jeg har en kombinasjon av studenter og folk i ordinær jobb, for at det skal bli fleksibelt. Fleksibilitet er et nøkkelord i en assistent ordning da man er avhengig av assistanse døgnet rundt etterhvert. Ha flere mindre stillinger istedenfor fulltid da det blir krise hvis den personen blir sykmeldt.

Jeg har laget detaljerte prosedyrer på absolutt alt en ny assistent trenger å lære. Dette gjør at opplæringen går smertefritt samt at de føler seg trygge underveis. Jeg bruker å ha fem opplæringsvakter før de kan begynne å jobbe alene. Prosedyrer gjør at man kan gå tilbake å sjekke hvis det er noe de er usikre på.

Hele BPA ordningen baserer seg på gjensidig tillit og at nye assistenter skal bli værende noen år pga. behovet for assistenter som kjenner deg godt. Bruk “gamle” assistenter under opplæringen, for å få med detaljer som er viktige for deg. Assistentene har taushetsplikt så det er ingen problem å gi noen assistenter ansvaret for ting som er av økonomisk eller personlig art.

Innlegget er kortet ned, men om du ønsker kan du lese hele her: https://prima-assistanse.no/blogg/freddy-olden/

 

 

Publisert av Tonje

 

5 enkle matoppskrifter for assistenter

Hei alle sammen som leser bloggen vår! Vi i FFMU håper at du og dine har hatt en fin start på det nye året. Vi tenker å starte bloggen med blant annet noen superenkle og gode matoppskrifter som er lette for assistenter å få til. Noen assistenter er kanskje ikke vant til å lage så mye mat i hjemmet. Andre skal kanskje ha orden på ting i tillegg til å gjøre andre oppgaver samtidig, og det er derfor vi har samlet disse oppskriftene, for å hjelpe medlemmene våre og deres assistenter. Kanskje ser du noe som frister?

 

Muffins/Cupcakes

Disse er superenkle og røres sammen på 10 minutter! Her blir det lite søl i og med at røren er litt tykk slik at det er lettere å ha kontroll. Muffinsene, eller Cupcakesene er utrolig saftige og kan pyntes slik man ønsker det. 

 

Ingredienser: 

250 g smør

4 dl sukker

4 store egg

2 dl melk

6 dl hvetemel

3 ts bakepulver

1 ts vaniljeessens

 

Fremgangsmåte hentet fra detsoteliv.no:

 

Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i ca 3 minutter til du får en meget luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert. Pisk inn vaniljeessens. Sikt sammen mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselsvis med melken. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få deigen godt blandet.

 

Ha papirformer i muffinsbrett. Fordel deigen i formene til de er ca 3/4 fulle. Stek midt i ovnen ved 175°C i 20-25 min. Avkjøl muffinsene i formen i 15 min. Løsne dem forsiktig og ta dem ut av muffinsbrettet. La de bli helt kalde.

 

Etter at muffinsene er stekt og blitt kjølige pleier jeg å blande 1dl svak kaffe med 2-4SS sukker. Dette gjør at muffinsene blir enda mer saftige og søte. Pynt gjerne muffinsene og gjør dem om til cupcakes, altså minikaker. 

 

Fløtegratinerte poteter

Serveres som siderett, eller bare spis den som den er! Fløtegratinerte poteter er myke å tygge og for oss med muskelsykdommer er det bra at vi får litt ekstra fett. 

 

Ingredienser:

Poteter

Kremfløte

Salt og Pepper

Ost

 

Fremgangsmåte:

Kutt opp potetene i skiver. Legg de skivedelte potetene i en ildfast form og hell over fløten. Krydre med litt salt og pepper. For å gjøre de fløtegratinerte potetene litt mer spennende kan man ha oppi løk og andre grønnsaker. Det som er så fint er at man selv kan mikse og bestemme selv, for det skal mye til for å ødelegge denne retten.

 

Stek formen med fløtegratinerte poteter i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter.  Legg ost på toppen og stek videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

 

Server slik som den er, eller med noe annet tilbehør som for eksempel kjøtt, eller fisk. 

 

Jordbærfromasj

Denne superenkle desseren liker store og små! Serveres i små dessertskåler eller en stor skål eller kakeform. Desserten passer perfekt når du føler for å være litt sunn!

Ingredienser:
En pakke frosne jordbær( ca 400g)

To pakker jordbærgelé

To små fløter

 

Fremgangsmåte:
Tin jordbærene og ha dem i en kjøkkenmaskin. La kjøkkenmaskinen røre sammen jordbærene. Lag gelé med halvparten av vannet som står på pakken. Hell geléen over i jordbærene og tilsett fløten. La kjøkkenmaskinen røre dette godt sammen, og hell røren over i formen du måtte ønske. La den stå kjølig til den er stiv, eller over natten.  

 

Hjemmelaget iskrem

Denne er kjempegod, og du kan legge til akkurat den smaken du vil. Sjokolade, forskjellige bær/frukt, vaniljeekstrakt, eller du kan finne opp din helt egen smak. Det et bare å prøve seg fram.

Ingredienser:

3 dl kremfløte

3 egg

3 ts vaniljesukker

1 dl sukker

En smak

Fremgangsmåte:

Lag krem av vaniljesukker og kremfløte. Lag eggedosis av egg og sukker. Bland lett eggedosis og krem og smak og ha i en boks e.l. Sett i fryseren (gjerne over natten)

 

Super enkel pastasaus

Denne superenkle pastasausen passer til alle pastatyper og man kan blande inn kjøtt om man ønsker det. Alle liker denne sausen!

 

Ingredienser:
Hakkede tomater på boks

Kremfløte eller helmelk

Finhakket løk

Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:
Ha de hakkede tomatene oppi en kjele og bland inn fløte eller melk til ønsket konsistens. Rør godt og smak til med løk salt og pepper. La det småkoke i ca 30 minutter eller til du skal spise. 

 

Vi i FFMU ønsker deg lykke til og håper det smaker!

Skrevet av Tonje

Film: Unge tanker om utdanning av Unge Funksjonshemmede

I filmen møter vi tre unge kvinner med en funksjonsnedsettelse, og hører om deres erfaringer med arbeidslivet.

Filmen er laget av Snøball Film for Unge funksjonshemmede. 

Vi i FFMU synes dette er et viktig tema som Unge Funksjonshemmede tar opp på en veldig god og bra måte.

 

Her er en kort og en lang versjon av filmen på siden til  Unge Funksjonshemmede: 

Film: Unge tanker om arbeidslivet (2016)