Happy Halloween!

Halloween handler ikke bare om frykt, redsel og skrekk. Det er så mye mer med det!

Halloween er en av verdens mest fargerike festivaler. Allehelgensaften, i nyere tid uoffisielt også kalt halloween etter engelsk Halloween, er dagen før allehelgensdag. Kvelden feires på ulike måter omkring i verden og er lagt til forskjellige datoer i ulike kirker og religiøse tradisjoner. Markeringen av kvelden er opprinnelig en hedensk feiring, den keltiske høsttakkefesten samhain, som senere ble gjort om til en kristen skikk. Feiringen har i nyere tid utviklet seg til en ikke-religiøs høytid.

Vi i FFMU vet at flere av våre medlemmer feirer denne dagen og uansett hvordan du feirer den, sammen med venner eller bare sammen med deg selv og en skummel Halloween film, så håper vi at du får en fin eller skummel kveld.

Halloween kan være litt skummelt, men det er veldig gøy å være med på feiringen. Vi ønsker våre medlemmer en god og morsom Halloween – ikke vær redd for mørket!

 

 

“Den gode samtalen” – i Google Meet

Samfunnet har begynt å bli mer normal, og kanskje mer sosialt for mange, men det gjelder jo ikke alle. Det er fortsatt en del av oss som er i faresonen eller kanskje bare trives bedre inne om høsten og vinteren. Uansett hvordan kategori du går under, så håper vi at vi møtes på Google Meet noen tirsdager fremover!

 

FFM har et prosjekt på gang, og det tenker vi blir koselig å være med på! I oktober, november og desember inviterer FFM til samtalegrupper tirsdager klokka 19.00. Hver uke bidrar forskjellige lokallag med et vertskap for sin kveld. 2. november er det oss, styret i FFMU, som skal være vertskap – og det gleder vi oss til!

Kanskje du møter noen du ikke har snakket med på lenge, eller får nye bekjentskap. Hvem vet, bli med!

 

Hvordan, lurer dere kanskje på?

Du klikker bare denne lenken de tirsdagene du ønsker å være med. Det starter kl. 19.00, hver gang.

https://meet.google.com/hmc-nvgw-cto

 

Datoene:

26.okt
02.nov
09.nov
16.nov
23.nov
30.nov
07.des
14.des

 

Håper vi ses!

10 smarte måter å holde seg varm på!

Nå som vinteren snart står for dør, er det kanskje lurt å tenke på ting man skal forberede eller kjøpe inn om man sliter med å holde varmen som muskelsyk. Mange av oss muskelsyke beveger oss mindre og fryser dermed lettere. Vi i FFMU har samlet 10 smarte tips som du kan få nytte av i månedene som kommer. 

 

Elektrisk varmeteppe! 

Elektriske varmetepper fås kjøpt på elektronikkbutikker, enklere liv eller f.eks. Clas Ohlson. Disse er absolutt verdt hver eneste krone! Kjøp heller et mindre som tar mindre plass da disse er lettere å legge rundt på kroppen.

Ulltøy

Nytt ullundertøy er verdt å bruke pengene på om du er den som går med ulltøy store deler av året. Ulltøy blir veldig lett slitt og dermed mister sin varmende funksjon. Husk å vaske med Milo eller annet vaskemiddel som er beregnet for ulltøy og på ullprogram. Ulltøy trenger heller ikke å vaskes med mindre det er synlige flekker, lukter ulltøyet litt svette kan man henge det til lufting. Ull er et pustende stoff og det finnes mange typer ull, om det er en type du reagerer på. Kjenner du noen som strikker eller kan du strikke selv er hjemmestrikket ulltøy noe av det varmeste du kan ha på deg.

 

Liker du ikke å ha følelsen av ull rett på huden kan du alltids ta på et lag med klær under. Vi vil også anbefale å kjøpe slike termosokker som man blant annet kan kjøpe på Jula eller Clas Ohlson. Disse sokkene er isolerende og de funker veldig bra utenpå ullsokker for å holde på varmen. 

Kjemiske varmeelementer

Disse er gull verdt om du trenger varme ute på tur. Enkle i bruk og man plasserer elementene der man ønsker og et lite lag med klær i mellom anbefales. Disse er til engangsbruk men om man kjøper i et stort volum blir ikke prisen per bruk så stor, og det er absolutt verdt de få kronene i stedet for å fryse og bli syk.

Elektrisk fotpose

Om du er typen som alltid har kalde ben så burde du virkelig prøve å se om en elektrisk fotpose er noe for deg. Fotposen kan du få kjøpt på elektronikkbutikker og passer alle føtter siden de kommer i en one-size fits all. 

Fotbad med varmefunksjon

Er du en person som liker å holde på med velvære burde du sjekke ut om fotbad med varmefunksjon er noe for deg, da kan du samtidig ha i noen gode badesalter eller en essensielle dufter. Mange fotbad har innebad bobler og vibrasjoner som øker blodsirkulasjonen. Økt blodsirkulasjon øker også varmen i kroppen og det er veldig bra for oss muskelsyke. 

Flate plastflasker med varmt vann

Har du tomme plastflasker liggende er disse gode varmekilder. Ta varmt vann i fra springen, men ikke kokende da vil flasken smelte. Flate flasker ligger stødig og er lettere å plassere. F.eks. under føttene eller på et fang. Mange synes flate alkoholflasker fra feks. akevitt eller vodka fungerer best fordi de ikke triller avgårde og ligger mer stabilt.

 

Drikke varm drikke/spise varm mat

Nå er tiden inne for for å drikke varm kakao, kaffe, te eller f.eks. gløgg. Varmen du tar inn i kroppen fordeles ut og man føler seg ofte varmere ved første slurk. Det er også lurt å spise varm mat da dette fungerer på samme måte som drikke. Varme supper eller gryteretter er perfekte enkle måltider.

Varme deg med en hårføner

Har du en hårføner i hus og plugge den i nærmeste stikkontakt og føne deg varm, enkelt og greit. Har du varmepumpe kan det være samme effekt og sitte rett under denne. 

Håndklær i tørketrommel

Etter en dusj er det ekstra godt å pakke seg inn i et nytørket håndkle rett fra tørketrommelen, men man trenger absolutt ikke å ta en dusj, men trenger bare å legge håndklærne noen minutter inn i tørketrommelen, for å så legge dem på seg.

Rådfør deg med ergoterapaut 

Om du er typen som sliter veldig med å holde deg varm , kan det kanskje hende at det er noen fine hjelpemidler som du kan søke på. Kontakt ergoterapaut i kommunen og forklar din situasjon. Vi vet at det finnes spesialsydde klær til utendørsbruk og apparater man kan få bruk for hvis en fryser veldig. 

 

Vi håper at disse tipsene kan hjelpe deg på veien til å finne varmen, om du har noen tips vi mangler må du gjerne tipse oss! Hold varmen alle sammen! 

 

månedens medlem: oktober!

For å bli bedre kjent med medlemmene våre ønsker vi i FFMU å presentere dem!  Dette er månedens medlem for oktober:

 

– Hva heter du og hvor gammel er du?

Jeg heter Mariell Olsen å er 28 år gammel.

– Hvilken muskelsykdom har du?

Jeg er 4. Generasjon i min familie med Charcot Marie tooths (CMT).

– Hvilke interesser og hobbyer har du?

Min aller største interessere er nok hund! Driver med lydighet og har planer om å konkurrere med egen hund i rallylydighet etterhvert. Ellers går det mye i serier og turer.

– Hvor bor du og trives du der du bor?

Jeg bor en plass som heter Ringvassøy, ca 1 time fra Tromsø. Her trives jeg veldig med naturen rett utenfor døra og ikke alt for lange veien til byen for hundesport og møte venner og familie .

– Har du en favoritt film eller serie?

Favorittserie er vanskelig da jeg liker veldig mye forskjellig. Men om jeg skal nevne noen så er vell Greys anatomy høyt på lista.

– Hva er det beste du vet å spise?

Beste jeg vet å spise er taco! Blir tydeligvis ikke lei av det!  Men Thaimat er også noe jeg lager endel.

– Har du noen håp eller ønsker for fremtiden?

Drømmer om eget hus her i kommunen med grei tomt og etterhvert få en hund til.

 

Hvis du er medlem i FFMU og vil bli bedre kjent med Mariell, kan du sende en melding til henne på facebook! 

Halloween DIY-tips!

Det er oktober, og alle vet vel hva det betyr? Jo, det betyr kaldere kvelder, mørkere kvelder, mye innetid, og ikke minst, det er snart halloween! Vi i FFMU har derfor samlet sammen noen enkle DIY-prosjekter som du kan gjøre på disse høstkveldene. Vi håper du kan bli inspirert!

  1. Lag bandasjerte mumie lykter av syltetøyglass!

Dette er superenkelt! Alt du trenger er bandasje, syltetøyglass, lim og øyne. Smør lim på glasset, og surr rundt bandasjen, for så å lime fast øynene. Putt i et telys eller et falskt lys, og sett dem på et passende sted.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Lag blodige stearinlys!

Alt du trenger å gjøre er å dryppe et rødt stearinlys på et hvitt, slik at det blir en dryppende effekt. Pass på at det røde lyset er rødt helt gjennom, og ikke bare på utsiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Dekorer falske gresskar etter eget ønske!

På panduro kan man kjøpe gresskar i dolomitt som man kan være kreativ med, og lage akkurat slik man vil. Kanskje du vil lage et glitrende i gull eller et i neongrønn? Gresskarene kan fås i ulike størrelser, men de er små nok så man ikke blir sliten av å dekorere ett.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Lag kjærlighetspøkelser!

Perfekte små halloweengaver til barna som kommer på døra. Alt du trenger er kjærligheter, lommetørkler, strikk eller bånd, og tusj til å tegne øynene. Se på bilde som er vedlagt for fremgangsmåte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Lag flaggermusdekorasjoner!

Man kan enten klippe ut flaggermus i svart kartong og henge dem opp overalt i hele huset, eller la dem sitte (limes) på tørre kvister som du tar inn. Dette lager skikkelig halloweenstemning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uansett hvordan, eller om du velger å feire halloween, håper vi i FFMU at du har noe å holde på med på disse mørke, lange kveldene. Høsten er en tid hvor det absolutt er lov å sette seg ned foran tv-en for å se på film og drikke varm kakao!