Påskeaktiviteter du kan gjøre med familien !

Er du gått tom for ideer om hva du kan finne på, nå som du er så mye hjemme? Fortvil ikke ! Vi i FFMU har funnet 5 spennende aktiviteter som du kan gjøre alene eller sammen med de du har rundt deg. Vi håper du blir inspirert ! 

 

Utfordrings-egg

Dette er et slags vil du vedde eller nødt eller sandhet spill og du kan også lage det til et spørrespill. Du trenger små plastikkegg som er delbare slik at du kan legge lapper inni med utfordringer eller spørsmål. Hvis alle skriver 5-10 lapper hver kan alle delta uten å vite svarene på alle lappene. Man trekker et egg etter tur.

 

Så karse i eggeskall eller melkekartong 

 

 

Karse er faktisk veldig undervurdert! Karse er det perfekte krydderet til supper og brødskiven. Orker du ikke styret med å dele et egg i to og ta ut innmaten kan det bli veldig fint med karse i en malt melkekartong som er delt slik at den blir en liten potte. Karse kan man kjøpe i masse små frø på matbutikk eller plantebutikk.

 

 

 

 

Farget egg til frokost 

Hva med å gjøre noe som er fargerikt og gøyalt ? Visste du at du kan fargelegge skallet på egget med å koke dem sammen med naturlige råvarer. For eksempel kan

du ta rødbete i vannet sammen med eggene for å gjøre skallet rosa. Eller skallet av en gul løk for å gjøre egget gult. Ingen av råvarene kommer igjennom skallet og lager dermed ikke noe smak. Se på bildet under for å se hva du kan bruke til de ulike fargene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Løs påskegåter

På nettet finnes det mange ulike påskegåter eller som noen kaller det påskenøtter. Løs de sammen med noen du er med for en spennende aktivitet. Om man er flink i engelsk finnes det et større utvalg ved å søke på “crime mystery to solve” . Lykke til!

 

Påskekryssord

Kryssord kan man løse alene eller med hjelp av hele familien! På linken under kan du finne flere påskekryssord som er gratis.

https://www.gratiskryssord.no/kryssord/kategori/paskekryssord/

 

Påsken handler som alle høytider om å tilbringe tid med de rundt deg og slappe av. Vi i FFMU håper du får en fin påske selvom den kanskje ikke blir som en vanlig påske.

 

 

Info om årsmøtet 2021

Hei alle medlemmer i FFMU!

Selv om vi alle sammen skulle ønske å møtes slik som vi pleier har vi nå bestemt at vi må gjøre ting litt annerledes i år også. Styret har satt datoen til Lørdag 10. april 2021 klokka 14.00-16.00. 

FFMUs årsmøte avholdes digitalt, slik som i fjor. Vi kommer til å se tilbake på året som har vært og ta opp relevante saker som påvirker foreningen. Vi skal blant annet velge inn noen nye i styret. Det blir spennende!

 Som medlem i FFMU kan du være med på å bestemme hvordan foreningen skal styres, og derfor burde du være med på ved å delta på årsmøtet! Vi skal også gjøre mer ut av denne dagen ved å ha quiz for å samles på kvelden. Quizen begynner 17.00.

 

Bli med med på gøyale ting med FFMU – fra din egen datamaskin!

For å være med på du melde deg på innen 08.april! Det gjør du ved å sende en mail til [email protected] 

Hilsen oss i styret 

Månedenes FFMU medlem – Regine Elvevold

For å bli bedre kjent med medlemmene våre ønsker vi i FFMU å pressentere dem!  Dette er månedens medlem for mars: 

 

– Hva heter du og hvor gammel er du?

Jeg heter Regine Elvevold og er 22 år gammel

– Hvilken muskelsykdom har du?

En type mitokondriesykdom som kalles Mitokondriemyopati

– Hvilke interesser og hobbyer har du?

Jeg holder på med en god del svømming, styrketrening, gå tur med hunden min, organisasjonsarbeid og være med venner og familie

– Hvor bor du og trives du der du bor?

Jeg bor i Tromsø og trives svært godt her. Vintrene er lange og vi har veldig mye snø, men jeg har veldig gode hjelpemidler, og jeg har parkering inne i et garasjeanlegg så jeg slipper snømåkingen på morgenen. Det er fint på sommeren i Tromsø og vi har mange fine steder en kan dra å sole seg på og gode turområder. Luften er frisk så det er veldig godt å ta seg en tur ute.

– Har du en favoritt film eller serie?

Ser for tiden ikke på noe, men syntes det er spennende og gøy å følge med på jakten på kjærligheten når det går på tv.

– Hva er det beste du vet å spise?

Jeg er utrolig glad i taco, sushi, pizza og pinnekjøtt. 

– Har du noen håp eller ønsker for fremtiden?

Jeg studerer for øyeblikket juss på UiT så jeg håper på å bestå alle årene, og bli ferdig utdannet jurist. Håper at jeg etter hvert finner meg en kjæreste som jeg kan stifte familie med, og at jeg får tid til å nyte livet ved siden av jobb. Krysser fingrene for at jeg får reise mye når pandemien tillater det. Har også et stort håp om CRPD (konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne) blir inkorporert 9.mars!

Hvis du vil bli bedre kjent med Regine kan du sende en melding til henne på facebook! 

 

5 fakta om : Duchenne Muskeldystrofi

FFMU finnes det mange forskjellige muskelsykdommer, og vi ønsker å spre litt informasjon til våre medlemmer om de ulike muskelsykdommene. Denne gangen skal det handle om Duchenne Muskeldystrofi og kanskje du kan lære noe nytt. Her i FFMU er alle muskelsykdommer velkomne! 

 

 

 

 

 

 

  1. Duchennes muskeldystrofi er en alvorlig, sjelden og fremadskridende muskelsykdom. Duchennes muskeldystrofi skyldes en genforandring (mutasjon) i dystrofingenet (DMD-genet) som sitter på X-kromosomet. Derfor rammes nesten bare gutter. 
  2. Dersom en kvinnelig bærer blir gravid og får en gutt, vil det være 50 prosent risiko for at gutten får DMD. Hvis hun føder en jente, vil det tilsvarende være 50 prosent risiko for at jenta blir bærer av mutasjonen uten selv å bli syk.
  3. DMD-genet er svært stort, og effekten av en mutasjon vil henge sammen med hvor på genet den finnes og i hvilken grad den påvirker «koden» som skal føre til produksjon av dystrofin. Til nå er det påvist over 4700 ulike mutasjoner i DMD-genet. De alvorlige mutasjonene vil føre til Duchennes muskeldystrofi, mens mutasjoner som i mindre grad påvirker dystrofinproduksjonen vil føre den mildere sykdomsvarianten Beckers muskeldystrofi.
  4. På verdensbasis er det beregnet at mellom 1 og 9 personer per 100.000 innbyggere har Duchennes muskeldystrofi. I Norge vet vi at det finnes over 100 gutter og menn med DMD. Det fødes ca 8 personer i året med Duchennes muskeldystrofi.
  5. DMD gjør at du får gradvis nedsatt muskelkraft i hele kroppen. Redusert hostekraft fører til at slim kan hope seg opp i lungene og være vanskelig å bli kvitt slik som mange andre muskelsykdommer. 

 Dette var fem raske fakta om Duchennes muskeldystrofi og vi håper at informasjonen vi deler kan bidra til at vi forstår hverandre og kan føle en tilknytning til personer som har denne muskelsykdommen, selvom man kanskje har en helt annen sykdom. Husk at du er du uansett hvilken sykdom du har!

 

Hvis du vil lese mer om denne muskelsykdommen finnes det masse informasjon på helsenorge og på FFM sine nettsider.

 

Skrevet av Tonje