Godteri som muskelsyk – Tonjes favoritter

Vi  som er muskelsyke kan ofte ha problemer knyttet til tygge og svelg og mange har problemer med å spise det friske kan. Jeg Tonje har muskelsykdommen SMA, som gjør at jeg ikke kan tygge harde ting, eller ting som kan sette seg fast i halsen. F.eks kan jeg ikke spise vingummi eller popcorn, men jeg har forelsket meg i andre ting og det er ikke nødvendigvis norsk godteri som er det beste. Nedenfor er mine favoritter og kanskje det blir dine også?

 

Jelly Stick Straws

Disse er utrolig gode og er superenkle å spise, da konsistensen er det samme som gele. De kommer i slike “vannisposer” og det gjør det lett for den som skal gi meg, da den personen ikke trenger å ta på godteriet. De kommer med smak av sitronbrus, eple, appelsin og drue og jeg synes alle er utrolig gode. 

 

Syrlige UFOer 
Flying Saucers også kjent som UFO eller Syrliga Tefat i Sverige. Godteriet smelter på tungen og du trenger så vidt å tygge. Først smaker det veldig lite, men når det ytterste har smeltet så smaker det litt syrlig i smaken. 

 

 

 

 

 

Mega Mouth Candy Spray

Mega Mouth Candy Spray er et godteri som kan sprayes i munnen. Den sure sprayen er en favoritt hos meg da jeg så vidt trenger å gjøre noe. Sprayene fås i ulike smaker i blant annet cola eller surt eple. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Superchips og Ostepop

Superchips og ostepop er mine favoritt snacks, da disse smaker godt og smelter i munnen som gjør det lettere å svelge. Nå finnes superchips i ulike smaker, og jeg liker å variere. 

 

 

 

 

Haribo fersken

Vingummi pleier som regel ikke å være noe for meg, men haribo fersken er mye mykere og lettere å tygge enn vanlig vingummi. Siden dette er det eneste haribo godteriet jeg liker pleier jeg å kjøpe det i store mengder, for å spare penger og tid for å dra på butikken. 

 

 

 

Kindermaxi 

Selv om vanlig melkesjokolade er veldig godt, liker jeg bedre kindersjokolade da dette er mykere å tygge.

 

 

 

 

 

Nerds

Deilige små godteklumper som er superlette å smelte i munnen! 

 

 

 

 

 

Lifesavers GUMMIES

Lifesavers fikk jeg første gang smake via min amerikanske venninne i USA, som sendte meg dette godteriet i posten. Det er supermykt vingummi og kommer i ganske små biter noe som gjør at du måtte dra ut tennene for å dele dem opp. Nå kan du kjøpe disse på nettet. 

 

 

 

 

 

 

Sukkerspinn

Sukkerspinn er kanskje litt grisete men det er veldig enkelt for oss med svak muskelkraft i kjeven da sukkerspinnet smelter med en gang det når munnen. Det er fint at sukkerspinn finnes i forskjellige smaker, slik at du kan finne det du liker best. 

 

 

 

 

 

 

Sour Patch Kids

Sure små seigmenn som er mykere enn vanlige norske seigmenn. Godteriet kommer fra USA men man kan bestille det på nett. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du som leser har blitt inspirert av alt dette deilige godteriet som jeg har skrevet om og får lyst til å bestille deg noe til neste gang du skal kose deg. Har du noen forslag som ikke er blitt nevnt her må du gjerne kommentere !

 

Vi drømmer oss tilbake… Tonje på eventyr

Nå som vi ikke kan reise blir det ikke noen særlig spennende reiser på Tonje, men vi kan vel drømme oss tilbake? I fjor på denne tiden av året dro Tonje ned til Saudi Arabia for å besøke sin kjæreste, nå forlovede. Les dette gamle blogginnlegget og drøm deg bort til tiden vi igjen kan reise. Hvor vil du dra? kommenter gjerne!

 

Hei alle sammen!
Nå har dere vel ventet i spenning på om jeg har kommet meg trygt hjem igjen? Det har jeg altså, og turen var virkelig en opplevelse! En veldig annerledes opplevelse med tårer og glede. Jeg fikk virkelig opplevd å være 10 av 10 hemma, men takket være min fantastiske kjæreste og en superflink assistent ble turen ganske perfekt! Jeg har allerede bestilt ny tur på to uker nå i Mars, og det gleder jeg meg veldig til!

 

Reisen startet klokken 06.00 en tidlig torsdags morgen. Jeg tror aldri jeg har våknet så kjapt før. Et eventyr var i vente og mange 100 tanker svevde rundt i hodet på meg. Alt var ferdig pakket og lagt i bilen kvelden før, så det var bare å rulle ut i bilen å kjøre til flyplassen. En svartkledd og spent assistent hentet jeg på veien, og da vi hadde sjekket inn var den 14 timers lange reisen vår  i gang. Første stopp var Oslo

Det første vi gjorde når vi hadde gått gjennom sikkerhetskontrollen etter vi hadde sjekket inn hos pegasus, var å gå i taxfreen å kjøpe inn masse godt til den lange flyturen videre. Neste stopp var Istanbul og denne flyturen tar ca 4 timer. Det som var spesielt var at dagen før hadde det vært en flyulykke som delte flyet i to ved landing. Dette skjedde i Istanbul på samme flyplass.     I tillegg var det med samme flyselskap som vi skulle fly med. Dette roet ikke akkurat nervene, og da vi landet var det full jubel. 

 

Etter en del språkproblemer fikk vi endelig kommet oss av flyet og ble hjulpet videre til neste fly. Dette flyet var heldigvis litt forsinket slik at det ikke måtte stå å vente på oss. Morten var den eneste som ventet på oss og jeg gledet meg skikkelig til å se han igjen etter å ha vært borte fra hverandre i over EN måned! Han hadde reist til hotellet vi skulle være på etter jobb slik at han kunne hvile seg der frem til jeg kom. Flinkeste Morten hadde funnet taxi til oss før jeg landet slik at vi kunne dra til hotellet så fort som mulig. Han hadde også kjøpt inn litt mat og drikke, slik at vi slapp å legge oss sultne. lokal tid var vel ca 4 om natten når vi hadde kommet oss til rette og kunne legge oss til å sove. 

 

Første dag våknet vi litt sent, for så å legge oss ved bassenget. Vi var nå i Bahrain som er midtøstens mest liberale land. Her kunne jeg og Morten være tydelige kjærester og jeg kunne gå i bikini, samt bade offentlig. Selv om jeg ikke badet var været perfekt og jeg nøt hver eneste solstråle. Assistenten min synes det var litt rart å ligge så åpenlyst i bikini når alle resorten gikk i heldekkende svarte plagg, så hun lot være. Jeg brydde meg ikke noe særlig egentlig, jeg hadde jo lov. Bassenget lå rett på stranden og i og med at det egentlig er vinter der nede var det veldig få som var på resorten. Vi fikk stranden for oss selv og nøt vår første feriedag sammen, med iskrem og solbriller. 

Kvelden samme dag bestemte vi oss for å prøve kollektivtransport, noe som ifølge google skulle gå fint og det skulle ta rundt en time. Vi brukte absolutt ikke rundt en time! Først måtte vi krysse flere motorveier som ikke hadde noe særlig fotgjengerfelt. Jeg, Morten og assistenten min måtte planlegge når vi kunne løpe over veien slik at vi ikke ble påkjørt. I tillegg var det ikke noe særlig med plasser der man kunne komme seg ned fra fortauet. Heldigvis hadde jeg tatt med rampe. Vi ventet på bussholdeplassen i ca. 45 minutter og i og med at det ikke var noen form for tabell på stoppet, visste vi ikke egentlig når den kom, den skulle gå hver halvtime. Det positive oppi det hele var at alle bussene som stoppet på stoppet var tilrettelagt for rullestol og vi kom oss trygt frem til kjøpesenteret, selv om vi bare fikk tid til å spise middag etter 4 timer i reise.

 

 

Kjøpesenteret var utrolig fint og stort og helt rullestolvennlig, her kunne man også låne manuelle rullestoler gratis. Selv om det var veldig rart å gå blant folk som dekket seg helt til fikk jeg mange positive opplevelser. Flere kom å hilste på meg og sa at de likte hårfargen min og syntes det var hyggelig at jeg var på tur hit. The avenue het kjøpesenteret og om du skal dra til Bahrain anbefaler jeg virkelig at du drar dit! Vi tok heldigvis taxi på vei hjem, selv om dette er ganske tungvint da noen måtte løfte rullestolen inn i taxien, fordi vi hadde jo ikke tatt med skinnene på bussturen. 

Neste dag hadde vi egentlig planlagt å dra inn til markedet. Noe jeg hadde gledet meg utrolig mye til. Ved frokosttider satt jeg og Morten i leiligheten og plutselig hørte vi et smell fra rullestolen min. Noe skjedde og rullestolen fungerte ikke på noen som helst måte. Det eneste som fungerte var kontrollpanelet som viser om stolen har strøm, noe den hadde. Jeg fikk litt panikk. Eller ganske mye egentlig. Vi ringte hjem til pappa og han prøvde å forklare Morten om det var noe han kunne se etter. Men det er jo veldig vanskelig for han når han sitter på en annen verdensdel og jeg sitter midt i midtøsten. I og med at det var lørdag var det lite hjelp fra Norge vi kunne få. Jeg og Morten brukte hele dagen på å google etter hjelp.

 

 

Vi fikk et lite håp når noen som solgte permobil rullestoler var i nærheten. Så vi ringte dem og spurte om de kunne hjelpe oss. Det kunne de kanskje, så vi dro til et verksted på kvelden og møtte en utrolig snill fyr, han sa han kunne se på rullestolen helt gratis og prøve å fikse den hvis det var mulig. Vi måtte bare betale for ekstra utstyr hvis den trengte det. Vi sa selvfølgelig ja til det og fikk låne en manuell rullestol som faktisk passet meg veldig bra. Det var herfra jeg følte meg 10 av 10 hemma. Nå måtte jeg jo ha mer hjelp enn det jeg pleier. Min elektriske rullestol er jo beina mine. Morten forsikret meg at han skulle gjøre turen min fantastisk selv om jeg nå var 200% avhengig av hjelp. Morten har aldri sett meg fra denne måten og selv om det var veldig uvant gikk det ganske bra! 

Dagen etter rullestolen ble ødelagt dro vi fra Bahrain klokken 06:00 om morgenen. Nå skulle vi over til et av verdens mest lukkede land, Saudi Arabia. Jeg må innrømme at jeg var ganske nervøs. Det første som møtte oss var militæret som sto og passet på med masse våpen. Morten var jo blitt vant til dette da han har vært ut og inn av Saudi Arabia mange ganger. Etter første luke måtte vi ut av bilen og inn på et kontor for å ta et bilde av oss. Bildene på visumet og visumet i seg selv var visst ikke godt nok. På kontoret var de fleste kvinner i niqab og ingen snakket til hverandre, utenom de som jobbet ved disken. Vi forstod heller ikke hva de sa i og med at de snakket arabisk. Jeg tror de diskuterte oss store deler. Kanskje var de ikke vant til å få turist visum? Ikke vet jeg, men vi kom oss gjennom etter flere sikkerhetssjekker. Landet som jeg nå var i viste seg å være helt annerledes enn hva jeg hadde trodd. 

Ankomstdagen i Saudi Arabia var i tillegg Morten sin bursdag, så på kvelden etter at morten hadde vært på jobb spiste vi kake sammen med kollegaene fra Norge. De viste seg å være noen ganske hyggelige personer og det var hyggelig at Morten hadde noen å feire bursdagen sin sammen med, selv om han har meg. Jeg hadde tatt med kakelys fra Norge som jeg plasserte på kaken hotellet hadde laget til han. I tillegg overrasket jeg Morten med et overpyntet hotellrom og gaver på sengen. Verdens beste må jo få verdens beste bursdagsgave. 

De neste dagene gikk mye i avslapning på balkongen og å slappe av på hotellrommet når Morten var på jobb. Rullestolen jeg fikk låne var ikke helt tilpasset meg så å sitte i den hele dagen var litt slitsomt, men når Morten kom hjem fra jobb dro vi ut på eventyr. Vi dro til et gigantisk kjøpesenter og til et museum som er bygget av norske arkitekter. Museet var utrolig stort og helt rullestolvennlig. På museet var det vietnamesiske dager noe som egentlig var litt skuffende for jeg ville jo se mer av Saudi Arabia. Men det var ganske gøy og spennende fordeom. 

Overalt vi dro i Saudi Arabia fikk vi en enorm hjelp! Uansett hva det var kom de alltid til unnsetning før vi hadde sagt ja. Alle som vi møtte var utrolig gjestfrie og hyggelige. Selv om flere av kvinnene gikk dekket slik at man bare kunne se øynene fikk man kommunisert med dem og man kunne se at dem smilte. Til og med i Saudi Arabia fikk jeg kommentarer på håret mitt og ingen brydde seg om at morten trillet meg. 

Jeg fikk også med meg den nydelige solnedgangen i Saudi Arabia og vi gikk langs strandpromenaden noe som var veldig fint. Jeg og Morten har altså kost oss med god mat, en spennende kultur og hverandre, selv om turen ikke ble helt som planlagt. Det jeg ikke fikk sett nå skal jeg absolutt få sett når jeg drar dit i Mars, da har jeg jo to uker på meg! 

Selv om hjemreisen var trist og slitsom gikk det veldig bra. Rullestolen ble ikke fikset så den måtte jeg ta med meg ødelagt fra Bahrain. De som jobbet på flyplassen i Bahrain insisterte på at jeg bare kunne sitte i den frem til flyet gikk. De ville heller at jeg skulle sitte komfortabelt og dytte den 150kg tunge rullestolen gjennom hele flyplassen. Han som hjalp meg på flyplassen i Bahrain synes jeg var så kul, så han startet å følge meg på instagram. Dagen etter skulle morten reise til Singapore på familieferie og han ble ganske forskrekket når han som hjalp meg på flyplassen kunne navnet hans og visste at vi var sammen. Jeg synes det var litt morsomt og håper vi møter han på vei ned igjen. En slik fyr som han burde jobbet på alle flyplasser! 

 

 

 

Hjemme i Norge var familien takknemlig for at jeg hadde overlevd og kommet meg trygt hjem. Rullestolen ble fikset dagen etter og det var visst en sikring som hadde ødelagt hele systemet. Håper det er lenge til noe slikt skjer igjen og at det aldri skjer på reise! 

 

Om det er noen som lurer på noe må dere gjerne kontakte meg på instagram hvor jeg heter @rollin_with_tonye 

 

Håper leserne denne uken synes det er spennende å høre hvor jeg drar! Hold dere oppdatert for neste blogginnlegg om min andre tur. 

 

Skrevet av Tonje

 

Prima inviterer til Fortnite turnering!

FFMU har mottatt en hyggelig invitasjon fra Prima! Les den under: 

Hei alle sammen!

I denne litt spesielle tiden vi er inne i nå er det veldig mange som søker sosial kontakt til andre arenaer og medier for å være sosiale sammen.
En av disse arenaene er gaming. Det å spille sammen er en god aktivitet for å opprettholde god psykisk helse, og bevare sitt nettverk av personer rundt seg.

Vi i Prima Assistanse ønsker derfor– i samarbeid med Gamer.no å invitere til en stor og actionfylt Fortnite turnering! Den vil bli avholdt digitalt 17. februar kl.17:00 via Gamer.no.

Youtube stjernene Daniel og Simen stiller som hosts og kommer til å streame turnerningen på sin youtube kanal.
Vi kan love en morsom og underholdende kveld med mye moro og spennende premier, så velg din favoritt avatar, drikk opp slurp juicen og gjør deg klar ekte fortnitedans!

Premier er som følger:

  1. Nintendo Switch Fortnite
  2. Headset

Turneringen er åpen for alle, men vi håper spesielt medlemmer fra deres organisasjon ønsker å delta.
NB: Turneringen gjelder for alle fra 12 år og oppover. Vi har plass til 98 spillere så her er det første mann til mølla!

Registrering:

For registrering. Følg denne linken:

 

https://www.gamer.no/turneringer/prima-fortnite-turnering/8783/

NB! For å registrere seg til turneringen må man opprette en bruker på Gamer.no.
Dette er gratis og uforpliktende.

Det vil være også link til turneringen på Gamer sin hjemmeside.

Håper vi sees i februar. Vel møtt!

Mvh Prima Tournament

 

Håper noen av våre medlemmer i FFMU vil være med ! 

Publisert av Tonje