Slik får du tilrettelegging på hjemmekontoret

Koronapandemien har ført til at et stort antall arbeidstakere jobber hjemmefra. Da må utstyret være i orden, ikke minst for Bernt Anders Schea Bakke og andre arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.

 

– Paradoksalt kan man si at koronakrisen bidrar til å likestille funksjonsfriske og funksjonshemmede arbeidstagere, fordi mange nå må jobbe fra hjemmekontor. Da stiller vi på lik linje.

Det sier web-ansvarlig og kursmedarbeider Bernt Anders Schea Bakke i arbeidstreningsprogrammet Telenor Open Mind.

– Men det kreves disiplin og gode rutiner, skal man skille jobb og privatliv, legger han til.

Trygt på hjemmekontoret

Bernt Anders Schea Bakke er oppvokst på en gård i Ytre Enebakk, og bor i en egen bolig et steinkast unna familien.

– Jeg har god plass og trives godt har jeg bor. Men reiseveien blir selvsagt lang når jeg skal på kontoret på Fornebu. Jeg bruker fort halvannen time i rushet med Caravellen, så hjemmekontorløsningen er tidsbesparende, og praktisk.

Egentlig har han ikke lyst til bare å jobbe hjemmefra. Men han innser at det er spesielle tider som krever spesielle tiltak:

– Arbeidsplassen min er i Telenorbygget på Fornebu i Bærum. Rett før sommeren var bare 25 prosent av alle Telenor-medarbeidere på jobb. Resten jobber hjemme, av smittevernhensyn.

– For min del, som har flere underliggende sykdommer, kjennes det trygt å jobbe hjemmefra, men jeg savner selvsagt også samværet med kolleger.

For min del, som har flere underliggende sykdommer, kjennes det trygt å jobbe hjemmefra, men jeg savner selvsagt også samværet med kolleger.

Backing fra jobben

Bernt Anders Schea Bakke jobber i et teknologidrevet miljø og har fått tilrettelagt løsninger som gjør det mulig å jobbe effektivt fra hjemmekontoret.

– Jeg trengte egentlig ikke så mye tilrettelegging. Jeg er en teknologi-nerd og hadde i bunn og grunn det meste på plass, før koronakrisen. For andre er det viktig at arbeidsgiver sørger for å bidra til en tilrettelagt jobbsituasjon, hvis man må jobbe hjemmefra, sier han og legger til:

– Av egen erfaring må jeg si at det er bedre å jobbe hjemmefra, enn ikke å jobbe i det hele tatt.

Av egen erfaring må jeg si at det er bedre å jobbe hjemmefra, enn ikke å jobbe i det hele tatt.
Bakke bruker elektrisk rullestol, også når han jobber.

– Jeg bruker Permobil-stolen som arbeidsstol, den har løsninger som gjøre det mulig å styre det meste i hjemmet, fra åpning av dører, til persienner i vinduene og fungerer også godt til skjermbasert arbeid.

 

 

Tilrettelegger for hjemmekontor

HR-direktør Anne Flagstad i Telenor sier i en e-post at man har følgende hjemmekontorløsning for alle ansatte:

– Vi har gode mobilpakker for alle våre ansatte, tilgang til våre egne tjenester, en egen IT servicedesk som kan kontaktes ved utfordringer, videoløsning til alle i form av Viju, Skype for business. Det er laget et eget spørsmål-og-svar-dokument med tips og triks om hvordan de digitale verktøyene fungerer. Ansatte kan også ta med skjerm og stoler etter avtale med leder.

– Vi prøver så godt vi kan å tilrettelegge for at våre ansatte skal kunne jobbe fleksibelt og fra hjemmekontor, også etter korona-pandemien. De som har ergonomi-utfordringer får hjelp til å løse dette.

 

Få henvendelser til hjelpemiddelsentralen

Hjelpemiddelsentralene vil kunne gi råd og veiledning i forbindelse med tilrettelegging av hjemmekontor for personer med nedsatt funksjonsevne.

Men ifølge direktør Liv Welde Johansen i Nav Hjelpemidler og tilrettelegging er det imidlertid mottatt svært får slike henvendelser i koronatiden.

– Arbeidsgiver har en generell tilretteleggingsplikt, noe som tilsier at utgifter til alminnelig utstyr, som hev/senk-pult og arbeidsstol faller inn under arbeidsgivers finansieringsansvar, skriver Johansen i en e-post til Handikapnytt.

Det er imidlertid en mulighet for at utstyr som faller utenfor arbeidsgivers tilretteleggingsplikt, som for eksempel betjeningsutstyr for synshemmede, kan dekkes av folketrygden, opplyser hun.

– Det må i alle tilfeller vurderes om utstyr som arbeidstager allerede har installert på arbeidsplassen kan flyttes hjem i perioden. Å flytte utstyr fra arbeidsplassen til hjemmekontoret er den eneste hurtigløsningen. Dersom arbeidstaker er i et arbeidsmarkedstiltak som er nevnt i tiltaksforskriftens kapittel 11, for eksempel midlertidig lønnstilskudd, kan det være en mulighet for at Nav kan dekke utgiftene via et inkluderingstilskudd. Det vil i så fall vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle.

Arbeidsgiver har en generell tilretteleggingsplikt, noe som tilsier at utgifter til alminnelig utstyr, som hev/senk-pult og arbeidsstol faller inn under arbeidsgivers finansieringsansvar.

 

Fikk ny selvtillit

41-åringen Bernt Anders Schea Bakke er utdannet diplomøkonom fra BI, men har alltid vært opptatt av teknologi.

Det gjorde at han søkte om opptak på Telenor Open Minds kvalifiseringsprogram, og det ga mersmak.

Etter å ha gjennomført programmet, ble han spurt om han kunne tenke seg å bli kursholder, noe han takket ja til.

– Jeg var egentlig en litt introvert person, men fikk mye selvtillit gjennom Telenor Open Mind. Mine personlige erfaringer gjorde at jeg ble motivert til å jobbe i Telenor-systemet, og det har jeg gjort i nærmere 10 år. Det var krevende å undervise i starten, men man får etter hvert en rutine, sier han.

– Mine oppgaver er å hjelpe til med programvare og teknisk assistanse, i tillegg til å håndtere nettkurs med påmeldinger. I tillegg styrer jeg web-sidene. Jeg føler jeg har noe å bidra med, og det er givende å bidra med input til andre.

Nye produkter på avtale

Før sommeren inngikk Nav en ny rammeavtale om anskaffelse av arbeidsstoler, arbeidsstoler, trillebord og spesielle sittemøbler.

Avtalen bød ikke på store endringer fra den forrige avtalen, ifølge kontorsjef for Nav brukeranskaffelser, Christian Lupke.

– Det er få endringer fra forrige avtale av betydning, da vi har erfart at forrige avtale dekket brukerbehovene på en god måte. I den nye avtalen, fikk vi tilbud på arbeidsstoler og spesielle sittemøbler fra til sammen ni leverandører.

Han opplyser at det er var god konkurranse mellom produktene som i all hovedsak hadde høy kvalitet. Nav regner med å kjøpe inn cirka 9200 arbeidsstoler i avtaleperiode, med en estimert totalverdi for hele avtalen over fire på cirka 280 millioner kroner.

– Vi opplever at avtalen samlet sett gir en god sortimentsbredde og at den dekker brukerbehovene på en god måte, sier han.

Men hvilken stol skal du søke om? Sjekk Hjelpemiddeldatabasen.no.

Her finner du en oversikt over arbeidsstoler på avtale. Det kan også være nyttig å gå inn på leverandørens hjemmesider. Her finner du videoer som viser bruk av produktene, og tips du bør være oppmerksom på når du er på utkikk etter en stol. Du kan også friske opp kunnskapen om hvordan du justerer stolen, og så videre.

 

 

Av Bjørn Kollerud og Tore Fjeld (foto)
Publisert 22.09.2020 09:35 i https://www.handikapnytt.no/slik-kan-du-fa-tilrettelegging-pa-hjemmekontoret/

15 kule ting å gjøre sammen på nett

Høsten er snart kommet for fult og nå som korona pandemien har startet å blusse opp igjen er det nok flere som velger å holde seg hjemme. Å holde seg hjemme trenger ikke å være ensomt og kjedelig! Med tidens teknologier finnes det utrolig mye man kan finne på sammen uten å være sammen. Vi i FFMU har samlet 15 kule ting å gjøre sammen på nett og vi håper at det kan inspirere deg og dine til å finne på mye hygge sammen. 

 

Frokost/Lunsj/Middag på videochat

Hva med å invitere vennegjengen eller familien du ikke ser så ofte på middag? Å henge sammen mens man spiser på videochat kan være like gøy som å gjøre det i virkeligheten. Dere trenger absolutt ikke å spise det samme. Det viktigste er å være sosial og ha det hyggelig sammen.  Obs: vær forsiktig med drikke foran PC! 

 

 

 

 

Lær et nytt språk sammen

Nå som man kanskje bruker mindre tid ute, mindre tid på å reise og oppleve nye ting, kan det kanskje være spennende å lære seg noe nytt. Det finnes mange gratis kurs på nettet og f.eks kan man laste ned appen Duolingo hvor man enkelt kan lære det språket man vil. Avtalt møter med venner og øv sammen over videochat! Kanskje du får bruk for språket når korona er over? Hvis man ikke ønsker å lære seg et nytt språk, finnes det mange ting en kan lære seg. 

 

Høre på radio/podcast sammen

Det finnes sikkert en app som gjør det enkelt å høre på radio/podcast/musikk sammen. Men løsningen kan være like enkel ved f.eks å sette den på hos den ene i videochatten eller dele skjerm. Deler man skjerm i google meet eller zoom skal lyden følge med om man velger å dele en fane i chrome. Etter at dere har hørt kan dere ta pause og diskutere. 

 

 

 

Lag en liste med ting dere vil oppleve sammen etter at corona er over

Kanskje litt vanskelig å oppleve verden sammen nå, men nå har dere mer tid til å planlegge! Kanskje dere vil reise til en storby eller dra på ferieturer? Bruk internett og samle informasjon, kanskje det kan være en ide og lage et tankekart ? Eller samle hver ide i et syltetøyglass? Da blir det en overraskelse når dere skal velge hva dere skal finne på! 

 

 

 

Besøk steder i google maps og museum/fornøyelsesparker

Kanskje ikke helt det samme, men hva med å dele skjermen mens dere sammen går inn på Google maps? På Google maps kan man reise hvor som helst i verden uten å være der fysisk! I tillegg er det også mange museer rundt om i verden pga av korona nå tilbyr en virtuell opplevelse. Også fornøyelsesparker har videoer eller 3D visning av attraksjonene.

 

 

Bokklubb

Start en bokklubb med faste videomøter eller søk etter en som du kan være med i. Dette er en fin måte å være sosial og lære om nye bøker. Nå som det er så mye fokus på internett er det kanskje fint å slappe av med en bok. Spør i facebook grupper som f. eks FFMU´s egen facebook gruppe, eller hør med venner som også liker å lese. 

 

Spill online 

Mange er kanskje vant til å game sammen, men visste du at det også går ann å spille brettspill online? Noen spill er nok enklest å spille i en app slik som wordfeud eller nettleser, men det går jo også ann å spille yatzy hvis begge har terninger over videochat. Politisk ukorrekt, brettspill, mario cart, clue og monopol er spill som er mulig å spille i digital utgave. På linken nedenfor er det en liste over spill som man kan spille på nettet: https://www.mentalfloss.com/article/621061/classic-board-games-to-play-online

 

Spakveld

Samle noen venner og finn frem ansiktsmasker, fotbad, neglelakk osv… Ha gjerne noe godt å drikke og få noen til å sette på litt avslappende musikk og demp belysningen. Korona gjør kanskje hverdagen litt stressende og da er det viktig å slappe av og ta vare på seg selv. Diskuter med venner om ting som opptar dere eller bare nyt spa kvelden i stillhet.

 

 

 

Netflix party

Del skjermen over videochat eller last ned Netflix party gratis:  https://www.netflixparty.com

Sammen kan du og vennene dine se filmer og serier, og være like langt i filmen/episoden. Det gjør det lettere å snakke om ting som skjer og få følelsen av å være sammen.

 

 

 

Se fotball eller sport sammen

Kanskje litt likt Netflix party, men noen ganger er det jo kanskje en spennende kamp som går. Ofte kan man se live Tv på PC og da kan man dele skjermen slik at alle i videochatten kan se kampen. Sammen kan man juble og feire seieren! 

 

 

 

Temakvelder

Inviter venner og kjente til en videochat med tema. Kanskje 90-talls tema eller stygg hatt tema? Sammen kan dere bedømme hverandre og gi poeng. Kanskje dere kan ha en quiz som passer til temaet? 

 

 

 

 

 

 

Karaoke kveld

Hva med å prøve noe nytt, som å invitere til karaoke kveld? Da kan dere alle sammen samlet å synge så fint eller stygt dere kan. På Youtube finnes det mange videoer og du kan kanskje se hvordan man kan gjøre det ved å trykke på linken under: https://www.vulture.com/2020/03/how-to-host-zoom-karaoke-while-coronavirus-social-distancing.html

 

 

 

Fancy fredag 

Noen fredager trenger man ikke å daffe rundt i joggebukse… Inviter heller venner til en fancy fredag og si at under denne videochatten må man pynte seg. Og pynte seg innimellom kan få oss til å føle oss bedre, men husk at du er like fin med eller uten pynt!  

 

 

 

 

 

 

 

Send lydmeldinger i stedet for tekstmeldinger

For å ikke glemme ut hvordan folk høres ut er det kanskje hyggelig å sende lydmeldinger. 

Da kan man også få inntrykk i hvordan folk har det og forstå hverandre bedre. Lydmeldinger gjør det også lettere med at du ikke trenger å skrive ned alt det du tenker og det er hyggelig å føre en fysisk samtale. 

 

 

 

Bli kjent med nye folk ved at vennene dine inviterer sine venner til videochat

For mange som sitter i isolasjon er ensomhet en følelse mange sitter med. Da er det ekstra viktig å utvide vennenettverket. Når dere har videochat må dere ikke nøle med å invitere venners venner med i samtalene. Kanskje du skaffer deg nye bestevenner som du kan møte når korona er over? 

 

 

 

Vi i FFMU håper at disse tipsene kan inspirere deg til en hyggelig tid fremover og håper at du også blir med på quizene vi arrangerer! Spør gjerne om noen vil være med på aktivitetene ovenfor i facebook-gruppen vår. 

 

Barneombudet ser etter ungdom til ei ekspertgruppe

Bildet: fra https://barneombudet.no/

Barneombudet ser etter ungdom til ei ekspertgruppe som skal gi råd til korleis offentlege tenester kan samarbeide betre. Dei ser etter ungdom som har fått hjelp frå fleire tenester, og helst er mellom 15 og 18 år. Ombudet vil gjerne ha med ungdom med funksjonsnedsetting og kronisk sjukdom. Ta kontakt med Barneombudet på [email protected].

Ønsker du mer info trykk på linken/dokumentet (teksten med blå skrift)

Informasjon om Barneombudets ekspertgruppe med ungdom (1)

Ønsker du mer info trykk på linken/dokumentet (teksten med blå skrift)

Informasjon til ungdom om ekspertgruppe (1)

 

Hvordan er det å ha hund som muskelsyk?

Jeg heter Regine Elvevold, er 21 år fra Tromsø. Jeg har en hund som jeg er utrolig glad i. Hun er en åtte år gammel Cavalier King Charles Spaniel. I dette blogginnlegget vil jeg skrive litt om hvordan jeg synes det har vært å ha en hund når jeg selv har en muskelsykdom.

For åtte år siden var jeg en hundegal jente. Jeg elsket alle hunder, og ville gjerne hilse på de som gikk forbi. I tillegg ble jeg overlykkelig hvis jeg kjente noen som lot meg gå tur med hunden deres. Det var på den tiden jeg kunne gå selv ved hjelp av en rullator. Jeg var ikke avhengig av assistenter, på den tiden, og det var kun meg og den hunden jeg fikk gå med som var på tur. Jeg hadde mast og mast på foreldrene mine for å anskaffe hund. Jeg la brev etter brev i postkassen, og fortalte dem hvor fint det hadde vært for meg med en hund. Den kunne være der for meg hvis jeg var lei meg på grunn av at sykdommen ble verre.

 

Til slutt fikk jeg endelig viljen min, og kjøpte Cora. Det tok ikke lang tid fra vi fikk hun til jeg ikke kunne gå lengre selv. Da måtte jeg rulle eller sykle turer med henne. Men det gikk fint – hun elsker å springe ved siden av sykkelen eller mini crosseren, og blir aldri skremt av hjelpemidlene mine, heldigvis.

For et par år siden flyttet jeg i egen leilighet. Heldigvis ganske nært familien. Cora bor hos familien fordi det er der hun er vant å bo og føler seg hjemme. I tillegg er det begrenset hvor mye kapasitet jeg har til overs etter alt jeg gjør i hverdagen. Tiden går til studiet, trening, reiser, frivillig arbeid og ikke minst å være sosial med medstudentene. Jeg prøver å få tid til å hvile ettersom jeg har erfart hvor utrolig viktig det er å lytte til kroppen, spesielt når man har en muskelsykdom.

 

Dessverre blir det lite tid og energi til overs som jeg så gjerne skulle brukt på Cora. Det blir derfor vanskelig for henne å bo hos meg. Heldigvis kan assistentene mine gå tur med henne når jeg slapper av i hverdagen så det er jeg glad for. Når man er et barn på 13 år, er det vanskelig å skjønne hvor mye ansvar det vil innebærer å ha en hund, og hvor mye tre turer HVER dag egentlig er. I tillegg hadde i alle fall jeg, som 13-åring, mye mer tid til overs som jeg kunne bruke på Cora, samt mer muskelkraft i kroppen. Jeg trengte ikke prioritere så hardt hva jeg ville bruke energien min på. Heldigvis har jeg familie som forstår meg godt, og maser aldri på meg om noe med hunden. Jeg tar ansvar for henne når jeg har tid og overskudd til det.

 

Skrevet av Regine (medlem i FFMU)

Lines sommer

I år har min sommer vært like annerledes som alle andres i Norge. Vi har med andre ord gjort utrolig lite.

Ikke noe annet enn å tilbringe tid med familie og venner. Vi har vært på en liten hyttetur, men været var ikke på vår side så det ble mye innetid. Til tross for en sommer med lite på planen så har sommeren vært bra – det slår jo aldri feil å bruke tid på de som betyr mest!
Håper alle i FFMU-familien også har hatt det fint selv om tiden vi er inne i ikke er lett å håndtere for oss som gjerne er i risikogruppen. Ta vare på de du bryr deg om, plutselig blir verden normal igjen.
Hilsen Line

Lindas sommer

Hei alle sammen! Jeg har hatt en rolig og fin sommer. Stortsett har jeg tilbragt tiden i Oslo sammen med samboeren min og venner, og på hytta med familien. Da jeg stort sett jobber om sommeren så har egentlig ikke sommeren vært så annerledes enn den pleier. Vi har hatt hjemmekontor, og man merker at det er flere folk i byen enn det pleier og at folk kanskje ikke har vært så flinke til å holde avstand som de burde. Utover dette har det blitt en del bading og is.

Håper at dere i FFMU har hatt en fin sommer!

 

Hilsen Linda