Frykten for å miste egen identitet

I 27 lange år har jeg levd med en nevromusklær sykdom. En diagnose som ble gitt til meg av leger på Rikshospitalet bare 11 måneder gammel. En diagnose som så lenge jeg kan huske har vært på å gi meg en annerledes barndom, og en hverdag som ble preget av lange sykehusopphold og masse tester, ulike prøver og lange dager og mye borte fra skole og sosiale sammenkomster.

Frem til jeg var 18 år så levde med diagnosen Spinal Muskel Atrofi. En arvelig nevromuskukær diagnose som har gått i arv fra min far. Jeg visste ikke hva det betydde, men jeg lærte meg å leve med den på best mulig måte. Jeg fikk elektrisk rullestol tidlig og fant mine egne veier. Mine foreldre oppdro meg til å leve med la meg definere diagnosen, ikke la diagnosen definere meg. Jeg skaffet meg en identitet. Jeg gjorde det til min greie, der jeg gikk så langt jeg kunne og brukte rullestol til avlastning og som et transportmiddel for å komme fram til der jeg skulle. Jeg fant en måte som funket for meg, og jeg testet hele tiden grenser for å finne ut hvor mye jeg tålte.

Jeg hadde en knallfin barndom. Selvfølgelig preget av mye sykehus og lange dager, var det kjedelig til tider, men jeg gjorde det til noe morsomt. Frem til jeg var 18 år hadde jeg SMA, men så endret sykdomsforløpet mitt seg og diagnosen ble endret til “uspesifisert nevromuskulær lidelse”. Tre tunge og vanskelige ord, som egentlig ikke ville forandre noen ting. Selv om det medisinske endret seg, så går fortsatt livet og hverdagen videre. Men inni meg begynte noe å endre seg og spørsmålene begynte å komme krypende. Jeg begynte å stille spørsmål ved det medisinske fordi jeg var redd det ville påvirke identiteten min.  Så jeg begynte å lete etter svar. De spørsmålene jeg ville ha svar på var: – Hvordan vil dette påvirke meg? Hvordan vil jeg klare å leve med det? Og det ALLER største og skumleste spørsmålet av dem alle. – Vil jeg noengang ende opp meg å sitte fast i RULLESTOL?

De spørsmålene skremmer meg, men det skremmer meg aller mest er at nå, i en alder av 27 år, etter å levd med en diagnose som jeg trodde jeg hadde. Levd inni en definisjon som er gitt til meg av leger i hvite frakker, skrevet ned på et papir svart på hvitt så skal jeg nå endelig få svar på disse spørsmålene. Skremmer det meg? Sannheten er at jeg er livredd.

Jeg er livredd for å åpne et ukjent kapittel, starte på en ny side. Jeg er livredd for svar. De svarene jeg får vil jo ikke forandre noenting. Det er jo ikke slik at livet blir noe annerledes enn hvordan jeg lever det i dag, bare fordi jeg får et nytt papir med noen ord skrevet ned på et ark. Men jeg er redd fordi hele livet har jeg levd i et spor som ikke har vist seg å stemme. Jeg har forsøkt å velge min egen vei, og funnet en vei som jeg har valgt helt selv, men samtidig lett etter svar på de spørsmålene jeg har. Nå når de spørsmålene jeg stiller, endelig skal bli besvart så kommer frykten. Fordi jeg er redd for å falle inn i en bås og stereotypi som jeg ikke vil identifisere meg i. Jeg er redd for å miste den identiteten jeg har, og den personen jeg endelig har blitt. Jeg er redd for at livet mitt blir noe annet enn hva jeg har tenkt og at jeg må starte helt på nytt igjen, og bygge meg opp for å komme dit jeg har kommet.

Jeg vet jo at jeg ikke kommer til å miste meg selv som person, faktisk så kommer jeg sterkere ut av det. Fordi det er viktig for meg hvem jeg er. Og den nye diagnosen – hvis den da er ny – vil hjelpe meg med å takle hverdagen innenfor helse lettere fordi da har jeg faktisk et navn å vise til og ikke en uspesfisert diagnose. Det forandrer ikke hvem jeg er eller hva jeg er god for. Blir jeg skuffet over de svarene jeg eventuelt vil få, så vil jeg motbevise det også, slik jeg har motbevist teorier før.

Det viktigste er at jeg slipper å lete etter svar. Jeg kan lukke igjen boken, legge den vekk og fortsette på et nytt kapittel som jeg skriver selv.

Innlegget er lånt fra bloggen “Sterk og muskelsyk”, av Ingebjørg Larsen

 

Ikke gjør samme feilen som meg!

Bare dager i forveien fikk jeg vite at flere muskelsyke som meg skulle reise og ha det gøy i varmen! Selvfølgelig ble jeg misunnelig og gjorde hva jeg kunne for å bli med, uten nytte (PS: det nytter ikke å smiske!)… Mens de hadde det gøy i Spania, satt jeg hjemme og var så lei meg for at jeg ikke meldte meg på! Jeg vil derfor minne dere på å holde fristene. I dag er det bare én dag til fristen for melde seg på Aktiv Uke 2019 utgår!

Aktiv Uke er for våre medlemmer mellom 15 og 35 år og vil finne sted 6.-13. august 2019. FFMU har i år jobbet hardt med å få flest mulig til å vite om oss og vi håper at du som leser har gjort det allerede, eller skal (i siste liten!) melde deg på AKTIV UKE 2019! Dette blir en uke der vi sammen gjør aktiviteter som er planlagt og tilrettelagt for alle muskelsyke. Våre supre fellesassistenter sørger også for å holde stemningen i gang, både på land og i vann!

Om du tilfeldigvis kom over Aktiv Uke har du heldigvis akkurat nok tid til å melde deg på! 

Påmeldingsfrist: 20.02.19

Påmeldingsskjema: https://goo.gl/forms/rjaEMjsGnuz8QWCl2

Malin – nå lederen i FFMU – var med på Aktiv Uke for første gang i 2017. Les om hennes opplevelse her: http://ffmu.blogg.no/1506015843_en_uke_full_av_moro.html

For mer informasjon, ta gjerne kontakt med oss på mail: [email protected]

Jeg og resten av FFMU gleder oss til å være med deg i sommer!

Tekst: Tonje Larsen

 

Let’s talk about sex, baby!

Fordi vi ikke snakker om sex til vanlig, hva skjer da når vi først tar opp temaet? Jo, samtalen blir klein. Noen synes det er ubehagelig, blir flaue og ønsker bare å synke ned i bakken. Andre igjen ser på dette som noe naturlig å snakke om, til og med gøy. Og vi i FFMU-styret har bestemt av vi skal være en av de. Det er naturlig. Vi har jo derfor valgt seksualitet og samliv som tema til kurs i april. 

Vi skal også ha det gøy underveis. På programmet står det blant annet at vi skal sette igang en gruppesamtale som skal handle litt om det rare vi muskelsyke kan møte på der ute i datingverden. Spørsmål som «Kan du ha sex? Du sitter jo i rullestol.». Altså, ærlig talt. Tror de rullestolen er limt fast i oss? Dette skal vi diskutere sammen, og kanskje noen har forslag til gode comebacks (for det trengs i blant!).

Noe annet som står på programmet er leketøy.. Eller, nei, det kalles “hjelpemidler” i denne sammenhengen. Men samtidig er vi alle såpass voksne (og såpass unge) at vi kan vel egentlig bare være enige om at det heter leketøy. Sexleketøy! Vi skal ta frem sexleketøy og snakke om det! Her kan vi også si at deltakerne vil få en overraskelse, men mer enn det avslører vi ikke…

Noe vi derimot har lyst til å avsløre i dag, er at det kommer en konkurranse på Facebooksiden vår i morgen, så følg med!

Har du ikke meldt deg på dette gøyale kurset enda, så har du fremdeles mulighet til det. Fristen går ut 1. mars, og du finner påmeldingsskjema her: https://goo.gl/5x6oP2

Håper vi sees i april!

Tonje på eventyr: Dubai

Vi fløy direkte til Dubai fra Oslo med Emirates, noe som funket utmerket! I tillegg hadde jeg bestilt rullestoltaxi som stod og ventet på oss når vi kom dit. Alle var veldig vennlige og hjalp oss gjennom flyplassen og en hyggelig taxisjåfør kjørte oss til leiligheten vi hadde leid via Airbnb. Leiligheten var ikke særlig rullestoltilpasset, men funket godt til hva vi trengte. Leiligheten hadde et soverom og en passelig stor stue med tilhørende kjøkken, slik at vi kunne lage oss noe mat i stedet for å spise ute, noe som er ganske dyrt i Dubai. I tillegg var det et svømmebasseng og beliggenheten var fantastisk. Vi kunne gå til metroen på noen få minutter, og det var et ganske stort shoppingsenter to minutter unna. Det var også en døgnåpen matbutikken i samme bygning som oss, så vi tok bare heisen ned om vi trengte noe.

.

Dubai er et sted hvor man ikke kjeder seg og det finnes alltid noe spennende å gjøre. Vi var blant annet i en stor blomsterpark hvor det var forskjellige figurer laget av planter og blomster. Parken var utrolig fin og vi var heldige med at det ikke var høysesong slik at det ikke var så mange folk.

Vi var også på et par shoppingsentre og det er vel det Dubai er mest kjent for. Shoppingsentrene var gigantiske og flere har blant annet innendørs skianlegg, akvarium og museer i tillegg til de tusen butikkene. Dubai er ikke det landet man reiser til for å shoppe, men bare det å gå rundt å se syntes vi var veldig gøy. Det var også pyntet til jul flere steder, men Dubai er jo muslimsk så det var ikke noe særlig mer enn nisser og snømenn.

Verdens høyeste bygning måtte vi jo selvfølgelig opp i da vi først var i Dubai. Selve bygningen er 163 etasjer og vi var oppe i 125 etasje. Det var en heis opp som gikk 10 meter i sekundet og man kunne kjenne trykket. Der oppe fikk man en fin utsikt over Dubai og alt under deg ble plutselig veldig lite. Tror nok mange ikke skjønner eller forstår hvor høyt dette er da man ofte mister avstandsbegrepet. Dette syntes vi var utrolig kult å oppleve!

Den ene dagen gikk vi også på en liten båttur for å se hvordan Dubai så ut fra den vinkelen. Båtene var moderne og veldig tilgjengelige og vi syntes det var spennende å gjøre noe litt annerledes. Denne båten tok vi også da vi reiste inn til den gamle delen av Dubai for å se på markedet. Her kjøpte vi en del cashmere som er mye billigere enn hjemme i Norge og spiste litt billigere enn inne i Dubai.

Alt i alt hadde vi en fantastisk tur og jeg anbefaler alle å reise dit en gang!

Følg bloggen om du vil høre mer om Tonjes eventyr