Måned: desember 2019

De 7 juleslagene og andre juleoppskrifter:

 

 

 

Bilde/Bildene er  kopiert fra oppskriftene som er linket under i innlegget.

De 7 slag: 

Barnas syv slag

En deig – 7 slag julekaker

 

Glutenfri variant: 

https://www.mollerens.no/oppskrifter/en-deig-5-glutenfrie-julekaker/?fbclid=IwAR2ud0GkAPxo-h29UdLIoVonIZ642LqkX274eLsNBwX4lNWnpCcF_EWEMac

Julestjerner: 

https://www.fria.se/no/glutenfria-recept/oppskrift-glutenfrie-finske-julestjaerner/

 

Oppskrift på glutenfri kladdkake på spyd med frukt

Andre oppskrifter: 

Julekaker:

https://frutimian.no/category/julekaker/?fbclid=IwAR1IDhIoK7lrogH5Z0ZPuBDguXqM–DVSXK1_00BfdSPAkuV0BpbTmYe4S4

Julekaker:

http://matprat.no/julemat/julekaker/

Dumlesnitter:

https://www.detsoteliv.no/oppskrift/dumlesnitter?fbclid=IwAR0c2BwCq_v5qjA7dZ4McHi-pQhyHSCnkNOyE4z1P4JIU1mEl3OfqNOTVVQ

 

Juleburger:

https://www.matstart.no/oppskrifter/middag/juleburger/

 

Sjokoladejuletrær:

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/sjokoladejuletraer/

 

Stjernekjeks:

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/stjernekjeks/

 

Pepperkakemuffins:

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/pepperkakemuffins/

 

Cornflakskonfekt:

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/cornflakeskonfekt/

 

Hjemmelaget marsipan:

https://www.matstart.no/oppskrifter/kosemat/hjemmelaget-marsipan/

 

Julepølse:

https://www.matstart.no/oppskrifter/middag/julepolse-med-masse-godt/

Juleforberedelser i FFMU styret

 

Kine

Endelig er desember her! Dette er en måned jeg alltid gleder meg til, med lys, dekorasjoner, samling av familie og venner. For min del er det pynting av hus og hjem som gir meg den største julestemningen. Jeg bruker å ta meg god tid når det gjelder pynting, for å få mest ut av julestemninga. Men i år føler jeg at jeg er litt sent ute, jeg har kun fått fram adventsstjerne og lys. Det er jo selvfølgelig en grunn til at jeg er forsinket, det er jo så mye annet som skjer i disse tider. Flere konserter og forestillinger som man ikke klarer å gå glipp av. Med andre ord dette er en måned med mye innhold, så det er vel ikke så rart at jeg gleder meg.
Uansett så jeg har satt av hele neste helg til julepynt og kos. Det blir nok jul hjemme hos meg i år også.

 

 

Ingebjørg

For meg er desember og juleforberedelser noe jeg begynner å glede meg til allerede i November. Da begynner jeg så smått og lytte til julemusikk på P7 klem, og ser frem mot en tid der familie, hygge og nære relasjoner kommer sammen. I år var jeg tidlig ferdig med julevask og handling av julegaver så kan jeg bruke desember til å nyte innpakking av gaver, kakebaking med mine egne glutenfrie versjoner av de 7 sortene. Og julekalenderen Amalies Jul på NRK. Jeg har også vært å sett Snøfall sammen med FFM Oslo & Akershus på Oslo Nye. I år skal jeg feire juleferien hjemme hos mamma sammen med resten av familien, men jeg ønsker også å rette tankene mine til de som står litt utenfor samfunnet og ikke har noen å feire julen med. Julen kan være vanskelig å tung for de som sitter alene, så send gjerne noen varme tanker til de der ute.

 

Linda

Førjulstiden for meg pleier å være rimelig hektisk fordi det er innspurten av mange prosjekter, både i forbindelse med ffm og jobb. Så jeg blir alltid litt tatt på sengen en gang mellom 10 og 17 desember. Da handler jeg nesten alle gaver på nattåpne og søndagsåpne shoppingsentre og møter opp til alle avtaler ca 1 time for sent fordi jeg dobbelt booker meg. Juleroen pleier å senke seg typ 23.45 lille juleaften.

Jeg elsker for øvrig julen og trives i alt kaoset.

 

Line

Jul er den mest magiske tiden av året, og i år har jeg gledet meg ekstra mye til jul. Kanskje fordi min datter nærmer seg 2 år, og forstår litt mer av det som foregår enn hun gjorde i fjor. Kanskje fordi jeg har kjøpt inn litt ny julepynt, eller kanskje fordi jeg bare har ekstra mye julefølelse i år. Hvem vet! Det eneste jeg vet er at jeg gleder meg mye til jul i år, og at førjulstid (eller hvilken som helst slags tid) når man har barn i barnehage fører med seg mye sykdom. I skrivende stund har Mille feber og er ikke i form. Heldigvis er jeg frisk, og håper at jeg holder meg frisk lenge nok til at jeg får blitt ferdig med juleforberedelsene mine!

Jeg har heldigvis ikke så mye igjen. Jeg har kjøpt inn alle julegaver, og driver for tiden og baker julekaker. Jeg skal prøve meg på å lage de 7 sortene i år, men vi får se om jeg blir smittet av Mille eller ikke. Mitt beste førjulsminne foreløpig i år, er det øyeblikket når Mille fikk se juletreet for første gang. Vi hadde pyntet stuen kvelden før, og den første desember sto hun opp til jul. Det er et magisk minne jeg aldri kommer til å glemme.

Tonje

ENDELIG JUL! 

Jeg har gledet meg til jul i evigheter nå, og har nesten vært nødt til å tvinge meg selv til ikke å starte å pynte 1. november. I tillegg er det en litt spesiell jul i år, nettopp fordi jeg har fått min egen leilighet som jeg nå kan overpynte og nyte julekosen i. Til nå har jeg pyntet leiligheten med rosa nisser og juletre. Jeg har også bakt pepperkaker, kakemenn, og serinakaker, så nå mangler jeg bare fire sorter til:)) Har også sett på Snøfall-kalenderen som går på NRK og sett en del julefilmer sammen med kjæresten min. 

 

Kjæresten min og jeg gir julekalendere til hverandre, noe som vi synes er utrolig koselig. Jeg elsker å gi en oppmerksomhet hver dag som sier hvor mye jeg verdsetter det vi har sammen. Jeg er meget imponert over hvor flink han har vært til å lage julekalenderen til meg. For eksempel fikk jeg to visper i gull, noe som passer helt utmerket inn i interiøret mitt. Den ene vispen var liten og lett nok for at jeg kunne holde og kjæresten min var så glad for at NÅ kunne jeg være med på matlagingen. 

Julegaver er jeg også nesten i boks med. Det er veldig deilig å ha ting under kontroll, slik at man kan slappe av og gjøre det man har lyst til. Stort sett pleier jeg å shoppe julegaver og handle gjennom hele året så når julen er her er det bare å nyte julekosen, uten gave stress. 

 

I år ble det ikke noe sol og varme i desember, slik som i fjor når jeg var i Dubai. Savner varmen så mye og jeg hadde vært overlykkelig om noen ga meg en sydentur til julegave. Når man er muskelsyk er vinteren det verste som finnes, selv om det er koselig og fint med snø. Jeg bor i Stavanger og her regner og blåser man vekk så hadde vært fint om værgudene kan fikse litt finvær ASAP. 

 

Selv om mye av tiden blir brukt i min nye leilighet, er jeg ofte hjemom og prøver å nyte julekosen med alle jeg er glad i. Til helgen skal jeg ha julefest med gode venner og etter det drar jeg til Oslo for å si god jul til familien til kjæresten min, noe jeg gleder meg gløgg til!

 

Ada

Hei på dere.

Nå er det snart jul og jeg gleder meg veldig. Jeg synes vinteren er veldig koselig fordi man kan tilbringe tiden med folk som betyr mye. Jeg synes det er viktig å kunne slappe av og nyte adventstiden og juletiden. Så i år var jeg ferdig med alle gaver i november,så nå gleder jeg meg til å drikke kakao, gløgg og spise pepperkaker resten av desember.

Jeg vet det er mange oppfordringer om å vise at man bryr seg ekstra i julen, men jeg vil gjerne komme med oppfordringen : nemlig det å vise at man bryr seg hele året.

Her er 7 tanker/tips og ideer jeg ønsker å dele:

Nr 1: Husk at for de aller fleste er det ikke gaven som betyr noe men at man har blitt husket på av dem man er glade i.

Nr 2: Hvis man bruker rullestol eller andre hjelpemidler pynt opp hjelpemidlene så de også er klare for jula! Send det gjerne inn til oss på [email protected] så vi  kan dele det her på bloggen og facebook.

Nr 3: Husk at gaver ikke trenger å være dyre , det finnes masse bra på bruktmarkeder, fretex,gjenbruksbutikker eller man kan lage enkle gaver selv.

Nr 4: Hvis den tradisjonelle julen ikke er noe for deg så finn på din egen variant av julen.

Nr 5: Julen gir også muligheten for å ta kontakt med venner/familie og bekjente du ikke har snakket med på lenge.

Nr 6: Julen er ulik for oss alle. Noen gleder seg og noen gruer seg. Bare husk at du kan kontakte familie/venner eller hjelpeinstanser hvis det blir for tøft.

Nr 7: Synes du jula kan bli stressende? easychange sine tips fra 2017 kan være lurt å ta en titt på og husk å nyte julen det skal ikke bare være stress.

Juletips mot stress

Vi ønsker alle i FFMU og lesere av bloggen vår en riktig god jul. Ta vare på hverandre i julen og nyt tiden sammen med familie, venner, nære og kjære <3

 

Hvis du ønsker å dele hvordan din jul er for deg eller du har tips/ideer bare send det til [email protected] 

4 Common Misconceptions People Still Have About Sex & Disability

Myth #1: Disabled people are not sexual.

“One of the most frustrating myths is that disabled people don’t have desires. Like all we should be focusing on is accessibility and nothing else,” Andrew Gurza, disability awareness consultant and host of Disability After Dark, tells mbg.

Disabled people are frequently and wrongfully desexualized by others. Some disabled people are asexual (just like in the general population), but many aren’t. “I have a ton of desires sexually, and I wish that I had a space to be disabled and express them. My sex drive is often higher due to the fact that I often don’t have access to my own disabled body, so the idea that I don’t have desires is just false,” Gurza says. Gurza created the excellent viral #DisabledPeopleAreHot hashtag on Twitter, giving disabled people space to show off just how sexy they are.

“Everyone is a sexual being, whether they have a disability or not. We are all sexual beings from birth to death,” Katherine McLaughlin, M.Ed., an AASECT-certified sexuality educator who teaches workshops around sex and disability, tells mbg.

Myth #2: Disabled people “can’t” have sex. 

Some people assume disabled people, particularly wheelchair users and other folks with disabilities that affect mobility, simply “can’t” have sex physically. Often this assumption ties in with another broader misconception: that sex necessarily involves penetration, specifically penis-in-vagina intercourse. Of course, the truth is sex comes in many different forms other than that, which is true for people of all abilities. Depending on their particular disability and their personal preferences, some disabled people enjoy p-in-v intercourse; some enjoy other kinds of penetrative sex; some are all about touch; some folks go to town with sex toys—there are all kinds of sexual possibilities here. Even nipples, knees, and earlobes can be sites of intense sexual pleasure.

Gurza adds, “When I was younger and coming into my sexuality as a queer disabled person, my desires didn’t incorporate my disability, but now as I mature, my desires definitely include sex in my wheelchair and finding ways to make my disability part of the sex.”

 

Myth #3: Disabled people’s relationships are “cute,” “inspiring,” or otherwise unique.

“Sometimes couples with disabilities get referred to as cute, similar to the elderly,” McLaughlin explains. This can be condescending and unhelpful, making it seem like disabled people’s relationships are somehow less real or less legitimate than other people’s relationships. Disabled people are also not your inspiration, which is another common way able-bodied people can sometimes frame people’s disabilities. Disabled people are not here to make able-bodied people feel better about themselves, and they’re not “brave” for simply existing in their bodies and having normal human relationships.

 

Myth #4: Disabled people need protection, like kids. 

McLaughlin says disabled people often get treated as if “they are childlike and need protection, especially those with developmental disabilities.” This might look like people talking louder or in a babying tone around disabled people, for example, and this infantilization can also have direct sexual consequences, such as adults and health care providers refusing to talk to disabled teens and people about sexual health because of assumptions that the information isn’t relevant to them.

“They are not children. They are their biological age. All 18-year-olds, whether they have a disability or not, need the same information,” she says. Another way this infantilization affects disabled people’s sex lives: “We keep our kids close to protect them, so [some parents or caregivers] may not let a person with a disability date or have privacy with a partner because we see them as children and not the adults they are.”

Here’s the bottom line: Everyone has the right to intimacy, sexual expression, and romance. Disabled people like and enjoy sex just like everyone else, and we need to make sure our conversations about sex are inclusive of all abilities and that disabled people have the space to explore their desires.

 

Kelly Gonsalves
Image by mbg Creative x Zachary Kyra-Derksen / Unsplash

 

 

 

 

 

Tekst kopiert fra: https://www.mindbodygreen.com/articles/common-myths-about-disabled-people-having-sex-debunked?fbclid=IwAR1KFMJPYmOEB-RR2dtJVVTQlNIw3hBXdD3ynNghUbeeVFzPy2GlQxfMxSE