Jula hos oss – del 2

Å, som vi gleder oss til jul! Vi i styret er i full julestemning og er helt klare for julefeiring.

Line:

Jeg har alltid vært glad i julen. Hele desember er virkelig en magisk tid, og i år har den vært ekstra spesiell for meg. Det er nemlig første julen med datteren min. Jeg hadde mange planer som kakebaking, julegaveshopping, julebesøk, se julefilmer og alle vanlige og koselige juleforberedelser. Men når både jeg, samboeren min og datteren vår ble syk midt i det hele, så ble det ikke tid til alt vi hadde planlagt. Det ble ikke tid til å bake alle julekakene jeg hadde tenkt til, julegavene ble bestilt på internett, og julebesøk får vi bruke romjulen til. Vi tilbrakte mye tid på sofaen når vi var syke, så vi fikk i alle fall sett mange julefilmer!

Så hva betyr julen for meg? Jeg elsker julen! Og tro det eller ei, jeg elsker julen mer i år enn jeg noen sinne har gjort før! Selv om ikke førjulstiden ble som planlagt, så er dette vår første jul som en familie, og det gjør at den alltid kommer til å være magisk for meg. Jeg ønsker dere en riktig god jul, og et godt nyttår!

Kine:

Jula er kanskje en av mine favoritt årstider. Med alt fra julesanger, pynt, god mat, lys, tradisjoner og ikke minst familie og venner. Jeg, som alle andre, har mine tradisjoner som må følges for å få den gode julestemninga. Noen vil kanskje si at jeg er litt vel streng med tanke på hva som er greit før 1. desember. Jeg er av typen som unngår alt som har med jul å gjøre før desember kommer. Ikke julebrus, pepperkaker eller klementiner før desember er på plass. Jeg sparer det så lenge jeg kan for da er jula ekstra kos når den først kommer.

I år kommer min jul til å bli litt annerledes enn tidligere år. Normalt sett bruker jeg å være hos mamma på julaften og i romjula, men i år har hun bestemt seg for å reise til Thailand uten meg! Så da var jeg nødt til å finne en ny tradisjon, som jeg (om jeg skal si det selv) har klart strålende! For i år skal jeg ha venne-jul sammen med noen gode venner. Vi er en gjeng venner hvor ingen ferier sammen med familien av forskjellige grunner, som skal være sammen hjemme hos meg i jula. Jeg har også invitert en kompis som jeg gikk på folkehøgskole sammen med, Amir, som kommer reisende fra Oslo for å ferie jul sammen med oss. Han kommer nå på torsdag og jeg gleder meg enormt! Derfor i skrivende stund er mitt hus ferdig pyntet til jul, noe som er veldig merkelig siden jeg normalt sett bruker å vente med alt til lille julaften. Dette er virkelig en jul for nye tradisjoner hos meg. Med julesanger i bakgrunnen og juletreet i all sin glans ønsker jeg dere alle en strålende jul!

Alina:

Mine juleforberedelser er ganske enkle, da jeg feirer julen hos mine foreldre, og dermed bare må tenke på å få kjøpt inn julegaver i tide og bestemme meg for hvilke finklær å pakke med meg.

Julegavene ble i all hovedsak påbegynt i november, og de siste ble kjøpt inn fredag 14. desember. Det er en ganske standard tidslinje for meg når det kommer til julegaveanskaffelse. Jeg har bare en gave som ikke er pakket inn ennå, og den skal jeg få nattevakten til å pakke inn i kveld når han kommer.

Klespakking har jeg ikke begynt på ennå, selv om jeg burde vært ferdig allerede. Men det blir som vanlig utsatt til siste øyeblikk; onsdag ettermiddag før jeg drar hjem.

Jeg feirer julen hjemme fordi det er kjipt å tilbringe julen alene, og alle assistentene mine har tatt fri uansett. Jeg tilbringer stort sett alle ferier med mine foreldre, og er egentlig godt fornøyd med det. Spesielt julen er kos å tilbringe hjemme, da hjemmelaget julemat er og blir det beste, og ingen lager like god leverpostei som mamma. Julen er en stille, rolig tid i min familie. Vi er bare oss tre, og det er vi takknemlige for. Vi liker å spise god mat i fred, og å legge puslespill og lese bøker.

Jeg ser frem til julen, og ønsker alle andre en god jul og et godt nytt år!

Hvor går grensa?

Grenser. Kropp. Privatliv. Assistanse. Dette er de ordene som ble mest brukt i helga. FFM arrangerte kurset “Min kropp – mine grenser”, og der var vi!

Hvor går grensa for deg og din kropp? Hvor går grensa når du trenger assistanse til å gjøre alt i hverdagen, inkludert de mest intime tingene? Og hvordan setter du disse grensene? Dette er vanskelige spørsmål, og det finnes nok ingen fasitsvar som funker for alle. Men kurset i helga var en god veiledning. En god hjelp på veien.

Dette med å være avhengig av assistanse i hverdagen. Vel, det er utfordrende. Det er utfordrende for alle som er involvert. Både den som trenger assistanse, familie og venner rundt, og også for assistenten. Hvor grensa for hva man er komfortabel med går, er forskjellig fra person til person. Noen synes det er ubehagelig å måtte få hjelp til alt, mens andre synes det er helt greit. 

På kurset var vi så heldige å være en gjeng med deltakere som var en god miks av både mennesker med mye assistanse, noen med litt, foreldre med barn med assistanse, noen uten det behovet, og også assistenter. Vi fikk derfor høre erfaringer og tanker fra alle synsvinkler, noe jeg synes var en av de beste tingene med kurset. Vi fikk mulighet til å prate med hverandre om temaer som kanskje kan være vanskelige å snakke om, for det blir ofte veldig personlig og privat. Men jeg tror at når en først åpner seg opp og deler, så fører det til at andre også tør å gjøre det. Jeg lærte i hvert fall utrolig mye av å lytte til andre.

Men det var jo ikke bare gruppesamtalene jeg lærte av. Innholdet i selve kurset var informativt og godt laget. Ordentlig gjennomtenkt. Psykolog Torun Vatne og ergoterapeut Solvor Sandvik, begge fra Frambu, snakket om både kropp og selvbilde, intimitet og seksualitet, og det å måtte være avhengig av assistanse midt oppi dette. Dette var både lærerikt og morsomt å høre på, for foredragsholderne var virkelig engasjerte og ønsket å gi oss mest mulig informasjon.

Flere av diskusjonene underveis i foredragene satte virkelig igang praten hos noen. Foredragsholder Ola Schrøder Røyset har sterke påstander om mye, og disse påstandene liker han å bruke til å få ut sterke meninger hos andre. Jeg var en av de som ikke var enig i alt han sa, og det gjorde at jeg diskuterte ivrig. Da jeg var ferdig å prate fikk jeg høre at jeg var så aggressiv, etterfulgt av en latter. Ja, ja. Aggressiv, ivrig. Samme det vel! Jeg var jo bare veldig engasjert, og det var vel også det som var målet til Ola. Han så i hvert fall godt fornøyd ut med at han hadde klart å provosere frem en bra diskusjon, og det skjønner jeg godt. Man lærer mye av sånt.

Noen jeg også vil skryte spesielt av er Tollef, som både har vært med på å lage heftet som ble lansert, arrangere kurset og som ledet det hele. Han tok opp temaer som ikke har vært snakket så mye om før og ga oss spørsmål underveis. Noen fikk han svar på, andre ble forbigått i stillhet. Dette er vanskelige temaer å snakke om, så jeg forstår at det i blant ble stille i rommet. Men når det skjedde, så var det bare for Tollef å gå videre og fortsette å gi oss tips og råd, fylle hodet vårt med idéer om hva vi kan forbedre i livene våre og sørge for at kurset gikk fremover. 

Noe Tollef også fortjener skryt av, er at han tar enhver utfordring på strak arm. Det var pause og nesten alle forsvant ut av rommet. Jeg og noen få andre ble sittende igjen, og jeg var i godt humør. Det pleier ofte å gå utover andre når mitt energinivå er høyt, og denne gangen gikk det utover Tollef. Jeg spurte om han ikke hadde underholdning i pausene på kurset, og da tenkte han seg om i noen få sekunder før han plutselig viste en side av seg som jeg ikke har sett før. Det strømmet ut poetiske ord fra munnen hans og det imponerte oss alle. Han talte lenge og vel, og vi satt der i stum beundring. Etterpå kjørte han til og med igang en selvskrevet sang og musikkvideo på storskjerm, og jeg må bare si at det hele var en gøyal opplevelse. Nå vet jeg hvem vi kan bestille som underholdning til våre fremtidige samlinger!

Og dette kurset var som de fleste andre kurs når kvelden kom, der vi alltid ender opp med å hygge oss sammen. At både FFM og FFMUs kurs er sosiale er det ingen tvil om! Det blir mange smil og mye latter, og vi forlater en kurshelg glade og fornøyde. 

Takk for et bra kurs! Og jeg gleder meg til å se hvordan dette utvikler seg videre, med flere hefter og mer informasjon. 

Tekst: Malin F. Pedersen 

Jula hos oss – del 1

Julen begynner å nærme seg med stormskritt og vi alle er snart klare for en velfortjent juleferie. Men før vi går helt i feriemodus vil vi i styret dele våre tanker om jul og våre juletradisjoner med deg her på bloggen.

Ingebjørg:

«For meg er julen litt ekstra spesiell. Det er en tid der familie samles, tankene går til de vi har mistet, og de som sliter litt ekstra i høytiden. Men julen er også en tid for glede, krype ned i sofaen med varm kakao og se igjen de kjente gode filmene som vi har vokst opp med, sitte i julepysjen og spise av julestrømpen til frokost på julaften før man tar på seg finstasen, nyter julemat og gleder seg som en unge til gavene som ligger under treet. 

Mine juleforberedelser er litt varierende fra år til år, men jeg elsker når 1. desember kommer, for da spiser jeg klementiner og drikker julebrus fra glassflaske, mens jeg ser på Jul i Blåfjell og Jul på Månetoppen.  I adventstiden spiller jeg julemusikk hele tiden, kjøper gaver og velger ut julepapir. Jeg prøver å ta videre de tradisjonene jeg selv har vokst opp med, samtidig som jeg lager mine egne nå som jeg har blitt voksen. Jeg ønsker alle sammen en riktig god jul!»

Tonje:

«I år har jeg og søstera mi på 13 år laget julekalender til hverandre, og så langt er jeg veldig fornøyd med det hun har gitt meg. Tror nok hennes julekalender er bedre, men jeg har jo ikke åpnet de 24 pakkene enda, så det blir spennende å se. 

Hjemme hos oss føles julestemningen for fullt. Mamma er veldig glad i julen, så hun startet å pynte to uker før desember. DAB-radioen spiller 24 timer julemusikk og juletreet står alltid på. Det er umulig å ikke få julestemning hjemme hos oss. Vi har allerede laget flere sorter julebakst og lillebroren min på 8 år har pyntet pepperkakehus. 

Siden jeg er bortreist ti dager i desember føles det så mye kortere til julaften. Jeg skal først på kurs med FFM og så reiser jeg en uke til Dubai! Det blir veldig spennende å se hvordan de pynter til jul i Dubai, og jeg gleder meg veldig til å kjenne på varmen, før vi feirer jul sammen med mormor og morfar på hytta.»

Malin:

«Juletiden for meg har alltid vært årets fineste tid. Jeg har mine tradisjoner som jeg har vokst opp med, og dette er tradisjoner jeg tenker å ta med meg livet ut. Julefilmer, julepynt, julesanger, julegaver, julemat, julekalender. Jul, jul, jul, helt fra desember starter. Og ribbe på julaften er høydepunktet! Når julaften er der, er det nesten et år siden sist jeg spiste det. Min tradisjon er at jeg kun spiser ribbe på julaften, og i omtrent en måneds tid etter det. Ellers har jeg gitt meg selv forbud mot å ha en ribbemiddag i løpet av året. Dette gjør jo at jeg nyter den middagen litt ekstra på julaften. Åh, jeg gleder meg allerede til det!

På tross av at julen er så kjær for meg, så ble det litt annerledes i år. Jeg har faktisk ingen planer om å hente julepynten i kjelleren i år, jeg. Noen har allerede kalt meg Grinchen på grunn av mine holdninger. Når jeg sier at jeg ikke gidder å pynte til jul, så ser det ut til at jeg har sagt noe man hverken skal tenke eller si høyt. Ærlig talt skjønner jeg det, og dette er jo ikke helt meg heller. Men jeg kan forklare hvorfor det er sånn i år. Jeg skal nemlig hjem til familien min i jula, og jeg reiser 16. desember. Jeg skal være der i tre uker. Jeg gadd rett og slett ikke å ta frem julepynten kun for å ha den fremme et par uker. Jeg har nok å styre med ellers for tiden. Jula har blitt litt nedprioritert dette året. At jeg i det hele tatt har klart å bli ferdig med julegavene er et mirakel i seg selv.

Men slapp av! Jeg er bare Grinchen frem til 16. desember. Etter det skal jeg gå inn i fullstendig julemodus! Jeg skal hjem til min kjære familie, og gjett om vi skal kose oss! Jeg har til og med kjøpt meg ny pyjamas som jeg tenker å bo i i jula, så jeg skal ligge mye på sofaen og se på julefilmer. Og så skal jeg spise ribbe. Så mye ribbe! Og det jeg gleder meg aller mest til er julegavene – ikke at jeg selv skal åpne gaver, men at andre skal åpne gaver fra meg. Jeg elsker å gi gaver!

Det beste med hele jula for meg er at jeg omringes av glede, kjærlighet og takknemlighet.»