Hjelpemidler som er av interesse nå

Mandag 17. oktober var det hjelpemiddelmesse på Norges varemesse i Lillestrøm, i regi av Norges Handikapforbund Øst. Jeg tok turen dit sammen med min far og min samboer for å se hva slags hjelpemidler som er på markedet nå, eventuelt om det har kommet noen nyheter. Det var mye folk og mange stander med forskjellige leverandører innenfor hjelpemidler, assistansebyråer og noe fagprogram med foredrag om tema som brukerstyrt personlig assistanse (BPA), hjelpemidler og rehabilitering.  

Det var mange leverandører og mye og se på når det gjaldt hjelpemidler på årets messe, og jeg fant en del ting av som var av interesse. Derfor vil jeg vise frem det som jeg synes var mest relevant:) 

Badekar fra Funksjonsutstyr
Jeg har alltid ønsket meg badekar, men fordi jeg sliter med å komme meg ned og opp fra et vanlig badekar hadde jeg lagt tanken på hyllen, frem til nå. Jeg fant en variant som heter Calibur liggebadekar. Dette er et badekar med en dør på siden som du kan kjøre rullestolen helt inntil, skli over i, ta ned døren og fylle opp med varmt vann etterpå. Jeg har alltid vært litt sånn at jeg ikke vil søke på hjelpemidler som ser ut som typiske hjelpemidler, men dette fattet min interesse. 

Legger ved hjelpemiddelnummer til Nav: 156878- Hjelpemiddelnummer til Nav.
Internettadressen til leverandør er: http://funksjonsutstyr.no/

Sammenleggbar elektrisk rullestol
Ja, du leste riktig. Det har nemlig kommet en ny sammenleggbar elektrisk rullestol på markedet. Med en vekt på 26kg er dette den perfekte rullestolen for deg som skal ha med en rullestol til avlastning, som reserve rullestol hvis din elektriske rullestol er på service, eller den manuelle blir for tung å trille. Rullestolen heter Eloflex og blir levert av et firma som heter Hjelpemiddeleksperten AS. Den har en batterirekkevidde på 30km, er godkjent til ha med seg på fly, og er veldig god å kjøre. Hastigheten på denne stolen er 6,5km/t. 

Jeg synes denne var utrolig kul og se på og lett og slå sammen, og jeg klarte til og med å løfte den.

Måten man klapper sammen denne rullestolen på, minner meg litt om måten man klapper sammen en kryssrammestol. Dette er absolutt en stol jeg vil anbefale dere alle å tenke på, og søke på hvis dere føler det er noe for dere.

Internettadressen til Hjelpemiddeleksperten AS er: http://h-e.no/

Disse to hjelpemidlene synes jeg var mest interessante, og som jeg vil dele videre etter mitt besøk på messen. Hvis du har hjelpemidler du mener kan være av interesse for andre innenfor foreningen, send oss gjerne en e-post så deler vi det på bloggen!

Med vennlig hilsen
Ingebjørg Larsen Vogt 
Styremedlem FFMU

Ferietur til Ålborg

Denne sommeren pakket jeg bilen, tok med meg to assistenter og min søster på en ukes ferietur til Nordjylland, nærmere bestemt Ålborg var årets hoved reisemål.

Jeg bor til daglig i Bærum, men min familie har sommerhus i Mandal, så årets ferietur startet med en langhelg i Mandal før vi reiste videre til Danmark med Color Line Superspeed fra Kristiansand til Hirtshals tidlig mandag morgen.

Color Line sine Superspeed båter er ganske godt tilrettelagte båter for rullestol. Jeg har brukt de flere ganger og er godt fornøyd med det meste, det eneste som ikke fungerer så godt er deres rullestolplasser i Voyagerclass (bestilte faste sitteplasser). Man behøver ikke å betale for rullestolplass i Voyagerclass og de kan bestilles på nettsiden når man bestiller reise og vanlige seteplasser, men vi opplevde at seter til mine assistenter og søster var langt unna og plassen var så dårlig merket så andre reisende okkuperte området. Ellers er det veldig greit å komme seg rundt over alt i båten, og parkering av bilen ved heis og plass til å få ut heis/rampe bak var ikke noe problem (er bare lurt å gi beskjed til kundeservice før reise og i luken når man sjekker inn). Båten bruker bare 3 timer og 15 minutter over til Hirtshals, og så kjørte vi rett til Ålborg der vi bodde en hel uke. Det tok bare 45 minutter med bil dit.

Jeg hadde på forhånd sjekket ut flere hoteller i Ålborg om de hadde handikaprom, men utvalget var ikke så stort, og for meg var det viktig at det ikke var teppebelagt gulv på rommet. Derfor endte jeg opp med å bestille på First Hotell Aalborg som lå midt i sentrum og rett ved havnepromenaden. Dette var et godt tilrettelagt hotell hvor alle rom hadde tregulv, og hotellet hadde bare 2 etasjer med heis.

Hotellet har ikke mange handikaprom, så det var dessverre ikke ledig for hele uken jeg skulle være der. Men standard rommene var god størrelse på, så det fungerte greit nok for meg, selv med elektrisk rullestol og personløfter. Badet var litt i minste laget, men det var lav terskel så for meg fungerte det med min Chameleon do-/dusjstol.

  

Ålborg er den største byen på Nordjylland og den fjerde største byen i Danmark. Byen ble grunnlagt allerede i vikingetiden og det har vært en industriby, særlig innen skipsfartsindustri da byen ligger rett ved Limefjorden.

Dette har gjort at det er en spennende by med både gater med veldig gamle hus og moderne arkitektoniske bygg. Hotellet vi bodde på var rett ved en ganske ny flott havnepromenade og nye moderne bygninger, og her var det lett å kjøre rundt med rullestol. 

  

                      

De første dagene utforsket vi Ålborg, med å gå rundt i byen og en del shopping. De har flere handlegater hvor jeg kom inn i de fleste butikkene og to kjøpesenter midt i byen. Alt var i gangavstand fra hotellet, så det var veldig praktisk.

Vi endte opp med ta to bilturer til andre byer. Da jeg har en stebestemor i Grenå så dro jeg og min søster en dag dit. Det tok ca. 2 timer å kjøre fra Ålborg til Grenå. Grenå er en liten by som ligger helt på østkysten av Jylland, den har lang fin sandstrand og et fint akvarium. Det er en fin sommerby bare 1 time fra Århus og 30 minutter fra Ebeltoft.

Grenå har et veldig fint feriehus senter som er laget spesielt for funksjonshemmede, som heter Dronningens ferieby og er nettopp nyoppusset. Jeg har bodd der før og var veldig fornøyd med tilretteleggingen. Det leies først og fremst ut for hele uker og er et veldig populært sted, så her må man være tidlig ute hvis man vil leie et feriehus.

En annen utflukt vi tok var til Skagen, det tok ca. 1,5 time å kjøre dit. Vi dro først helt ut til Grenen som er det nordligste punktet av Danmark. Der er det lange fine sandstrender og en veldig populær turistattraksjon. Det er laget en tilrettelagt sti et stykke ut på sandstranden så man kan se havet. Jeg klarte også med rullestol og kjøre nesten helt ut på en sandvei hvor de kjørte traktorer med vogner for folk til å se havet.

       

      

Etter å ha vært ytterst på Grenen tok vi en tur inn i Skagen by, det var en fin sommer by med mye turister. Det gikk veldig greit å kjøre rullestol rundt i byen. Mange fine små hus og hager å se på, og et par handlegater med mange restauranter med uteservering. Jeg og min søster benyttet anledning til å prøve skikkelig danske pølser fra en pølsebod mitt i byen.

   

Som det ofte gjør, så går en slik ferieuke veldig fort, så det var mange flere steder jeg gjerne skulle ha sett i området rundt Ålborg. Men det får bli en annen gang.

Danmark er et land jeg har besøkt flere ganger før, og kommer til å dra tilbake til flere ganger til. Dette var først gang i Ålborg. Det var en godt tilrettelagt by for rullestol, og hotellet vi bodde på lå veldig sentralt plassert. Det er en by jeg gjerne vil tilbake til, og jeg kan helt klart anbefale andre å besøke.

Mvh
Økonomiansvarlig, FFMU
Karin M. Dons Ranhoff
[email protected]

Test ut Geocaching du også :-)

Sommeren er over og høsten er godt i gang. Høsten betyr ikke bare koselige kvelder inne under et godt og varmt pledd, den byr også på muligheter for å dra ut i naturen og oppleve nye ting. Derfor har jeg lyst til å introdusere deg for en ny aktivitet som lar seg gjøre på tross av fysiske hindringer. Nemlig en aktivitet som heter Geocaching. Geocaching ligner litt på en type orientering der du har hele verden som din lekeplass, bare at her følger du GPS koordinater fra en app på din mobiltelefon som vil guide deg frem til en spesifikk ting. Dette kan være alt fra en liten filmrulle som er gjemt i en stein rett utenfor døren din, eller det kan være en boks som forteller et eventyr relatert til området du befinner deg i. 

For å komme i gang med Geocaching laster du ned appen “C:geo” på telefonen din, oppretter en profil og så er du “good to go”. Da er det bare å gå utenfor døra sammen med assistenten din eller familie og lete høyt og lavt etter en Cach. Når du har funnet cachen må du skrive initialer eller kallenavn på lappen som ligger sammen med cachen for å vise at man har funnet den, eller så kan du loggføre funnet direkte på appen, det bestemmer du selv.

Selv har jeg akkurat begynt å gjøre det og jeg ble raskt bitt av basillen til å fortsette. Jeg fant en midt på Chania flyplass på Kreta når jeg var på ferie. 

 

Denne cachen gjemte seg under en steinplate som ble hintet til på appen. Det er ofte lagt ut hint og en veldig god beskrivelse av hvordan cachen ser ut eller hvor den befinner seg, men det krever litt leting, så ikke bli skuffet hvis du ikke finner en første gang du er ute å leter. Jeg snakker av erfaring når jeg sier at jeg har bommet mange ganger.  

For enda mer informasjon sjekk ut denne nettsiden: http://www.gcinfo.no. Her står alt du trenger å vite før du tar ut på din første tur. 

Så last ned appen, ta med deg en penn, og husk å ladde batteriet på rullestolen og telefon, og gi deg i vei:) 

Lykke til og god caching 🙂 

Hilsen 

Ingebjørg Larsen Vogt