Godt nytt år fra styret i FFMU

Julen 2021 begynner å nærme seg slutten, å det er kun få dager igjen før vi kan skrive et nytt tall på blokken. Et nytt år med blanke ark og fargestifter, med forventninger fylt av håp om nye minner, spennende opplevelser og koselige møter med nære og kjære.

2021 har i år vært tydelig preget av pandemiens strenge restriksjoner og nedstenginger, som har gjort det vanskelig for foreningen og kunnet arrangere like mye treff og kurs, som vi hadde håpet. Men til tross for pandemien har vi hatt et veldig fint år. i August klarte vi å gjennomføre aktiv uke på Gurvika utenfor Larvik. Noen av styrets medlemmer fikk også deltatt på en liten minifeiring av 40 års jubileumet til FFM i oktober på Scandic Oslo Airport. Vi har også blitt en kløpper på digitale treff, som vi lover det skal bli enda flere av i 2022.

 

Nå som vi gjør oss klare for å legge 2021 og pandemiens andre år bak oss, og se fremover mot 2022, har vi veldig mye spennende på kalenderen som vi gleder oss til å jobbe med fremover. Det blir digitalt årsmøte, enda flere digitale quizkvelder med kule premier også håper vi at vi kan endelig kan treffes på fysiske kurs igjen.Vi gleder oss til et spennende år og håper du vil følge med på reisen videre sammen med oss.

 

Styret i FFMU ønsker medlemmer, samarbeidspartnere, venner og kjente et riktig godt nytt år. Vi er klare for 2022!!

Varme klemmer fra oss.

En god romjul ønskes fra oss!

Vi i ffmu ønsker alle en riktig god romjul og håper at det blir en fin tid uansett hvor og hvem du er sammen med. For veldig mange i år, blir det mange dager uten like mye selskap eller festligheter som tidligere.

Veldig mange er også i karantene eller isolert og slik er det. Vi er mange som har det slik og vi i FFMU ønsker å formidle at du ikke er alene. Husk at det er hjelp å få om du trenger å snakke med noen. Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og vi har taushetsplikt.  TLF:
116 123

 

Forresten! Tonje og Morten ønsker å vise sitt lille jule mirakel. Bildet er tatt julaften. Hils på Gulla!

 

Vi i FFMU er i juleferie modus, men over nyttår er vi i full gang med å utnytte alle muligheter vi får og håper på bedre tider!

 

 

Styrets julefilm favoritter!

Mange av oss har en spesiell film man forbinder med julen, altså en favoritt julefilm. Styret til FFMU består av mange juleelskere, og dette er deres favoritt julefilmer! Kommenter gjerne hvilken julefilm som er din favoritt!

 

Ingebjørg: 

“Jeg elsker polarekspressen. Historien om en liten gutt som tror på julenissen. Og som kan velge hva som helst i gave, men velger en bjelle fordi den ringer kun for dem som virkelig tror.  For meg handler det om at man trenger ikke mye for å få julestemning, så lenge man har troen på noe.”

Polarekspressen (DVD)

Mariell:

“Reisen til julestjernen er min julefilm, siden jeg så den som liten.”

Reisen til julestjernen

Ingrid:

“Happiest season, en vakker kjærlighetsfortelling om som på en god måte portretterer utfordringen ved å komme ut. Jeg hadde aldri en julefilm som portretterte skeiv kjærlighet når jeg vokste opp derfor betyr denne filmen masse for meg.”

Happiest Season (2020) - IMDb

Malin:

“Når det kommer til jul er jeg som en unge. Alt er gøy og koselig! Julegaver (mer glad i å gi enn å få), nisser (i alle fasonger) og full julestemning overalt. Derfor blir mitt tips om julefilm:  “The search for Santa Paws”. Her får man alt man trenger i en film! Noen som ikke tror på jula, noen som elsker jul, en ekte julenisse, snakkende dyr, flotte sanger, og en god dose magisk julestemning. En skikkelig familiefilm til glede for alle! Den ser kanskje teit og barnslig ut, men gi den en sjanse om du liker koselige filmer. Nevnte jeg at det er en Disneyfilm? Hva mer trenger man?!”

The Search for Santa Paws (Video 2010) - IMDb

Tonje:

“Filmen jeg har valgt heter “Love Hard”. Jeg har egentlig mange julefilmer, men i år er dette min nye favoritt. Budskapet i filmen vil jeg si er at man ikke må dømme en person etter hvordan de ser ut. Denne filmen har alle virkemidlene til en god julefilm: romantikk, humor, spenning og en lykkelig slutt! Denne filmen passer også for gutter da den absolutt ikke er klissete, som ofte romantiske julefilmer er. 

Love Hard (2021) - IMDb

Morten:

“En film som minner meg om julen, er “Love Actually”. Jeg liker at den gir meg julestemning, og er veldig uskyldig.”

Love Actually (2003) - IMDb

Kine:

“Tror det må bli “How The Grinch Stole Christmas”. Jeg liker den fordi den veldig fin med tanke på å vise at julen handler om mye mer enn bare ting. Pluss at den er fantastisk morsom.”
Amazon.com: Dr. Seuss' How The Grinch Stole Christmas : Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon, Clint Howard, Taylor Momsen, Mindy Sterling, Anthony Hopkins, Ron Howard, Brian Grazer, Ron
Kristina:
“Jeg har mange favoritter, men førsteplass går til Elf. Elf er en fantastisk julefilm, og jeg må se den i løpet av julen. Men for å legge til, må jeg også se Love Actually og Alene Hjemme. Ingen jul uten!”
Stream Elf (2003), Komedie
Hva synes du om styrets julefilm favoritter? Hva er virkelig den beste julefilmen?

Dagny Sofies kreative julegavetips!

Hei dere!

Mitt navn er Dagny Sofie Dahl og jeg har fått æren av å gjesteblogge! Jeg skal dele noen kreative julegavetips og håper dere vil kopiere noen av dem. Jeg er en 26 år gammel kvinne fra ei øy utfor Nesna og her bor jeg sammen med hunden min og mine seks kaniner.

Endelig er det jul igjen. Egentlig liker jeg ikke jula på grunn av sinnsykt overforbruk både når det kommer til gaver i tillegg til alt annet. Derfor vil jeg vise dere enkle, billige og miljøvennlige hjemmelagde gavetips! Jeg har en muskelsykdom og trenger hjelp til det meste, så jeg bruker min BPA.

Gavekort 

Den fineste gaven man både kan gi og få er tid! Det er veldig koselig å bestille billetter til ulike arrangementer man kan delta på sammen, men det er også mulig å gjøre dette gratis ved å gi bort egne tjenester som for eksempel lufting av hund, vasking, snømåkking, plenklipping, planting, luking av bed ol. 

 

Det er så viktig for meg å hjelpe andre, så det står faktisk i stillingsbeskrivelsen for mine assistenter som en arbeidsoppgave. For selv om det ikke er jeg som utfører oppgaven, er det mitt initiativ og min tid som brukes og det oppleves som givende.

 

Eller aktiviteter dere kan gjøre sammen, for eksempel gå kveldstur å se solnedgangen, spakveld hjemme, se film, spise middag sammen ol. 

 

Her er flere tips; https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/gavetips-fra-a-til-a.html

 

Er også en del aktiviteter man kan gjøre med barn, for eksempel bowling med tomflasker, grille marshmallows og drikke kakao, knuse pepperkakehus ol. Husk at med barn bør aktiviteten skje snarest så ikke spenningen dør ut, barn er ganske utålmodige som regel 😉

 

For å gjøre ekstra stas på kortet kan man bestille skrapekort på www.skrapekort.no og eventuelt legge ved en passende gave.

 

En annen fin gave er hjemmelagd godteri, blant annet brente mandler og pepperkakekuler som jeg skal vise dere. 

Brente mandler

Ingredienser:

 • 400 gram mandler
 • 1/2 dl vann
 • 150 gram sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ss smør

Spre mandlene utover en bakepapirkledd langpanne, og stek dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 7 minutter. 

 

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en stekepanne eller vid kjele, og gi la sukkerlaken koke i ca 3 minutter. Tilsett deretter de ristede mandlene og sett varmen på litt over middels. Det er nå viktig å røre hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene. Etter hvert vil du igjen ha sukker i pannen din. Fortsett og røre, til sukkeret igjen smelter og legger seg rundt mandlene. Den viktigste ingrediensen er tålmodighet, for det vil ta en stund før sukkeret smelter og mandlene blir blanke og mørke. Går det tregt må du øke temperaturen noe, men pass på at du ikke faller for fristelsen å skru opp temperaturen for mye for da blir mandlene svidd.

Når sukkeret har smeltet tilsettes smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen og rør godt til smøret har smeltet, eventuelt tilsett smøret rett før alt sukkeret er smeltet. Resultatet er da at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene. Personlig har ikke jeg tålmodighet til dette og tilsetter en skvett vann når sukkeret har stivna før jeg tilsetter smøret. Hell deretter mandlene over på det bakepapirkledde stekebrettet som du brukte når du stekte mandlene. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg. Vent til mandlene er helt avkjølt før du har dem i et glass eller en boks. 

 

Pepperkakekuler 

Ingredienser:

 • 350 gram skåldede mandler
 • 300 g myke dadler (uten stener)
 • 1 dl lønnesirup
 • 1,5 ts kanel
 • 1,5 ts kardemomme
 • 0,5 ts ingefær
 • 0,5 ts nellik

Du må forberede mandlene dagen før de lages. Kok opp mandlene i en kasserolle med vann, sil av vannet og legg dem til avkjøling før du klemmer av dem skallet. Legg dem til tørk på et kjøkkenhåndkle over natta. 

Start med å finhakk/kvern de skåldede mandlene i en food processor. Tilsett dadlene og krydder og kjør blandingen litt før du har i sirupen til du får en jevn masse. Skrap ned innholdet fra kantene av food processoren innimellom slik at du får med deg alt. 

 

Trill kuler av deigen, pakk inn og legg i kjøleskapet.

If you care papirpose kjøpt på www.agentm.no

 

Vaffelmix

Enda en enkel og praktisk gave er for eksempel vaffelmix der du blander i de tørre ingrediensene og legg ved en lapp med hvilke og mengde råvarer som må tilsettes. Man lage alt mulig, pannekakemix, kakemix, brødblanding, browniemix, muffinmix ol.

 

Vaffeloppskrift

 • 200 gram hvetemel 
 • 200 gram bygg/speltmel
 • 3 ss sukker 
 • 2 ss havregryn 
 • 0,5 ts vaniljesukker 
 • 0,5 ts kardemomme 

Tilsett 4 egg, 5 dl melk, 1 ss smeltet smør og 1 ss rømme.

 

Snømannbæsj

For barna er det stas å få snømannbæsj! Det er bare ferdigkakao, minimarshmallows og candycane. Jeg kjøpte cellofanposer på søstrene grene og snudde bare emballasjen (gjenbruk ♻️) før jeg stiftet den på posen.

 

Lampe 

Jeg fant en gammel lampe på bruktbutikk og gav den nytt liv med lillebrors gamle lekebiler.

Pandaen Penelope

En miljøvennlig, men ikke så billig gave til barn er en pandabamse av resirkulert plast

Kan kjøpes her.

(kan selvfølgelig være en vanlig, billig panda) og medlemskap i pandaklubben hos WWF 

https://www.wwf.no/stott-wwf/panda-klubben

Med dette kortet jeg har lagd for å opplyse barna om hvordan naturen raseres på en måte så de bedre forstår og får et litt mer personlig forhold til det.

 

Tekopp pynt

Enda et tips er å lage koselige dekorasjoner som kan stå framme året rundt. Jeg kjøpte to sånne søte, gammeldagse tekopper og en gaffel på bruktbutikk. Bøyer gaffelen og limer fast med limpistol.

Surrer rundt blomster med metalltråd for å dekke gaffelen.

Blomster fra www.wildorchidcrafts.com

 

Smelter stearin og har veke i kopp nr.2 og voilá! Du har lagd et matchende sett med hjemmelaget krimskrams.

Det er mange forskjellige måter å smelte stearin, men jeg har stearinen i en aluminiumsform og varmer på stekepanna.

 

Stearin og veker fra www.sunvita.no

Julebakst som muskelsyk eller med assistent

Tenk nå er det desember! Julen nærmer seg virkelig. Er du tidlig ute med julebaksten, eller er du litt tom for ideer? Vi i FFMU har funnet enkle oppskrifter som ikke krever all verdens energi og som heller ikke er vanskelig for en assistent som ikke er en baker. Sett på noe julemusikk og kos deg i denne førjulstiden. 

 

Om du ønsker det veldig enkelt!

er du personen som ikke har tid til å lage alt fra bunnen av og som heller vil ha det enklest mulig, anbefaler vi å kjøpe deigen helt ferdig. Både i matbutikk og på diverse bakeri selges det ferdig laget deiger som en kjevle ut og steke. Du kan kjøpe deiger til å bake for eksempel pepperkaker, kakemenn, kransekakestenger og marsipan. da kan du bare kose deg med det du synes er det gøyeste, nemlig å stikke ut figurene eller rulle ting sammen. Husk å pynte!

Vil du gjøre det litt mer avansert?

Er du typen som liker å lage ting, men liker å gjøre det enklest mulig slik at det tar mindre tid? Ja, da anbefaler vi:

 

Risboller: 

Oppskrift kan du finne her: https://meny.no/oppskrifter/kaker/Julekaker/Hjemmelagde-risboller/

 

Serinakaker: 

Oppskrift kan du finne her: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/serinakaker/

 

Vepsebol: 

Oppskrift kan du finne her: https://www.detsoteliv.no/oppskrift/vepsebol

 

Rocky Road:

Oppskrift kan du finne her: https://www.detsoteliv.no/oppskrift/rocky-road-med-vaffelkjeks-og-valnotter

 

Sjokoladekjeks:

Oppskrift kan du finner her: https://www.detsoteliv.no/oppskrift/verdens-beste-chocolate-chip-cookies

 

Vi vil også tipse om denne oppskriften her som gjør at du kan lage 7 ulike julekaker av en og samme deig!

Oppskriften finner du her: https://brodogkorn.no/oppskrift/en-deig-7-slag-julekaker/?gclid=Cj0KCQiA7oyNBhDiARIsADtGRZYxXvpi-Do2HZvmU3jy_QdL6b5YN38LBJlKOGQqa1QWCFpD1dulxHQaAtI5EALw_wcB

 

Hva pleier du å bake til jul? Kommenter gjerne og fortell oss! Vi håper du koser deg med julebaksten!

Juleklem fra oss i FFMU