Rabatt hos Flügger farve!

Flügger Andelen gir våre medlemmer, venner og familie ekstra fordeler, og samtidig øker det foreningens inntekter. Dette er vinn-vinn!

Foreningen for Muskelsykes Ungdom har inngått avtale med Flügger Andelen. Vi ønsker at våre medlemmer skal ha ekstra fordeler med å være medlem hos oss, og dette kan vi gi ved å blant annet inngå avtaler som dette. Samtidig har foreningen behov for ekstra inntektskilder og vi håper dette kan bidra til det.

Flügger Andelen kjører fire kampanjer i året, og da får de som bruker foreningens navn i butikk eller vår rabattkode på nett opptil 40% rabatt. Da er det gøy å fortelle at de har denne kampanjen allerede denne uka (uke 22), også i nettbutikken!

Våren og sommeren er en perfekt tid til å ta tak i de oppussingsprosjektene du allerede har utsatt lenge. Vi håper at en rabatt på opptil 40% på diverse materialer kan bidra til å få deg i gang. Send oss gjerne bilder av dine prosjektet du har brukt rabatten din på! Vi liker å se hva medlemmene våre driver med på fritiden og vi vil gjerne vite om dere får bruk for denne fordelen. 

Fordeler for deg

Flügger Andelen gir alle våre medlemmer, venner og familie en fast rabatt på 20% (opptil 40% i kampanjeuker) på alle varer i Flüggers butikker, inkludert nettbutikken. Alt man må gjøre er å oppgi foreningens navn i butikk eller legge inn rabattkoden FA896753 på flugger.no. 

Fordeler for FFMU

For hvert kjøp du gjør hos Flügger der du oppgir foreningens navn eller bruker rabattkoden, vil 5% av kjøpesummen bli gitt til FFMU. Dette gir ikke deg ekstra kostnader. Tvert imot sparer du jo selv penger. 

Så, hva venter du på? Sett i gang med oppussingen da vel!

Hilsen styret i FFMU

Hvordan føle seg komfortabel i rullestol

 I ukens blogginnlegg kan du lese om hvordan man kan føle seg komfortabel når man sitter i rullestol. Teksten er hentet og oversatt fra simplyemma som er en av England´s mest ledende blogger. Emma skriver om alt fra reising til hvordan hun lever med muskelsykdommen Limb Girdle. Hvis du vil lese mer om Emma kan du besøke bloggen hennes: https://www.simplyemma.co.uk/category/lifestyle/disability/

Emmas tekst:

Du er kanskje kjent med det motiverende sitatet “Tro litt mer på deg selv.” Men det er lettere sagt enn gjort, ikke sant? Jeg delte dette ‘feel good’ sitatet på Instagram-kontoen min etterfulgt av mine tanker og min egen erfaring med manglende selvtillit og lav selvtillit. Så i dette innlegget vil jeg dele min erfaring, samt noen tips om hvordan du kan føle deg mer komfortabel i rullestol. ⁣⁣⁣

 

Funksjonsnedsettelse og selvtillit

 

Når jeg tenker tilbake på skoledagen, manglet jeg alltid selvtillit. Jeg la først merke til at jeg hadde lav selvtillit da jeg begynte på videregående. Det var da jeg måtte bruke den manuelle rullestolen på heltid fordi jeg falt mer og slet med å gå uten hjelp.

 

Å gå fra barneskolen og være sammen med den samme gruppen av klassekamerater i syv år, for deretter å gå på videregående hvor du er delt opp fra vennene dine på tvers av flere forskjellige klasser med mange nye mennesker fra forskjellige skoler.

 

Det kan være skremmende for alle tenåringer, men når du har en funksjonshemning, kan det være mer overveldende. Vel i mitt tilfelle tror jeg det var.

 

Ikke fordi jeg skammet meg for å være rullestolbruker. Jeg tror det var litt usikkerhet kombinert med å være ung og selvbevisst (som de fleste små barn). ⁣

 

Åh, ikke få meg i gang med den fryktelige følelsen jeg følte hver gang jeg måtte rulle opp til fronten av klassen for alle typer samtaler foran alle.

 

Men jeg hadde en flott gruppe gamle og nye venner som alle visste hvilken hjelp jeg trengte, og som ville presse meg i min manuelle rullestol fra klasse til klasse. De var sikkerhetsteppet mitt.

 

Så gikk jeg på college, som igjen var mildt sagt skremmende. Jeg kjente ingen. Jeg tok avgjørelsen om å bruke min elektriske rullestol på heltid, slik at jeg ikke måtte stole på at noen skulle dytte meg. Dette ga meg mer uavhengighet. Men jeg manglet fortsatt selvtillit.

 

Jeg fikk venner på college, og ting ble litt lettere.

 

Jeg husker at jeg følte meg selvbevisst hver gang jeg plukket en sandwich fra kjøleskapet i kantinen på college eller overlot penger for å betale lunsj fordi jeg strevde med å løfte armene opp.

 

Jeg husker at jeg følte at alle i køen bak meg fulgte med mens jeg slet. Jeg husker at jeg følte meg ubekvem med å måtte be fremmede som gikk forbi, om å trykke på heisknappen for meg slik at jeg kunne komme til klassene mine.

 

Det ble lettere jo mer jeg gjorde det, og jeg ble tryggere. Eller kanskje jeg bare begynte å bry meg litt mindre. Men jeg tror også jeg innså at ingen faktisk ble plaget. Ingen har noen gang vist ubekvem eller nektet å hjelpe når jeg spurte, og jeg er takknemlig for det fordi jeg vet at det ikke alltid er tilfelle.

 

Da slutten av det andre året mitt på college nærmet seg, begynte jeg å tenke på hva jeg ønsket å gjøre videre. Min gamle ‘selvtillit’ -venn dukket opp igjen, snek seg inn i tankene mine og plantet tvilfrø.

 

Instituttlederen prøvde flere ganger å oppmuntre meg til å søke universitet, men jeg led av stor selvtillit. Jeg trodde virkelig ikke at jeg ville takle det.

 

Å gå på college ti minutter fra huset mitt var fysisk utfordrende. Hvordan i all verden ville jeg klart å gå på universitetet nesten en time hjemmefra hver dag og holde tritt med arbeidsmengden?

 

Jeg ble svakere etter hvert som tilstanden min utviklet seg, noe som gjorde det vanskeligere å gjøre visse ting. Hvem skulle jeg få til å hjelpe meg? Jeg trodde ikke det var mulig eller trodde ikke på mine evner i det hele tatt.

 

Det hjalp ikke at jeg er den mest ubesluttsomme personen noensinne. Og jeg bekymret meg for om avdelingsleder ved høyskolen faktisk hadde rett – de er tross alt profesjonelle, og de vil ikke oppmuntre noen til å søke hvis de ikke tror at de kan klare seg, ikke sant?

 

Til slutt søkte jeg og jeg ble akseptert. Jeg besøkte universitetets campus for å bli kjent med den funksjonshemmede studentrådgiveren, som var til stor hjelp. De ordnet digitale notatblokker, ga meg ekstra tid til å fullføre eksamenene, kjøpte en persnløfter (den samme jeg bruker hjemme) slik at jeg kunne gå på toalettet mellom timene og ga annen støtte jeg trengte.

 

Men jeg var ikke alene denne gangen. Den største hjelpen av alt var å få søsteren min til å være assistent. Hun hjalp til med alle de fysiske tingene jeg ikke kunne gjøre, og det var bra å ha noen jeg kjente, som ga meg selvtillit.

 

Det var ikke en enkel reise og en reise  som jeg ikke trodde jeg kunne oppnå, men det gjorde jeg. Jeg har graden min.

 

Lav tillit til meg selv og mine evner har også fulgt meg til voksen alder til en viss grad. ⁣⁣⁣

 

Frykt for ikke å lykkes i livet, frykt for ikke å nå i mål, frykt for avvisning, frykt for å bli misforstått, frykt for å være annerledes, frykt for endring og det ukjente er sannsynligvis ting vi alle kan forholde oss til. ⁣⁣⁣ Frykt holder oss tilbake fra å tro på oss selv mer enn noe annet

 

Gjennom årene har jeg jobbet med å bygge mye tillit og å tro på mine evner litt mer. ⁣⁣⁣

 

Pokker, det er til tider vanskelig, men jeg er fornøyd med fremgangen jeg har gjort og fortsetter å gjøre. Det er et pågående arbeid. ⁣⁣⁣

 

Tips for å få tillit som rullestolbruker

 

Så her er et par ting jeg har gjort gjennom årene for å forbedre selvtilliten, og jeg håper det gir deg noen tips som hjelper deg å føle deg trygg i rullestol også.

 

Møt andre funksjonshemmede

 

Enten det er praktisk talt personlig (uansett hva du er mest komfortabel med), er det å møte andre funksjonshemmede en fin måte å få tillit med ditt funksjonshemming. Det er mange forskjellige måter du kan gjøre dette på, for eksempel å gå til konferanser eller årlige møter eller lokale / online grupper for funksjonshemmede..

 

Personlig har jeg sluttet meg til mange muskeldystrofi og nevromuskulære grupper på Facebook og møtt mennesker fra hele verden med samme tilstand (Limb Girdle Muscular Dystrophy) som meg.

 

Lag forbindelser via sosiale medier

 

Jeg vet at sosiale medier ofte får en dårlig representant, men det har også mange fordeler. For eksempel har Instagram tusenvis av funksjonshemmede som deler livene sine, og viser hvordan det er absolutt mulig å leve positive liv, at funksjonshemming ikke er et dårlig ord og til slutt bryter ned misforståelser folk har av funksjonshemming.

 

Jeg har definitivt fått mer selvtillit som rullestolbruker fra å samhandle på Instagram og ha bloggen min gjennom årene. Men ikke føl at du må legge ut bilder hvis du ikke vil det – bare å være en del av det funksjonshemmede nettsamfunnet vil forhåpentligvis hjelpe deg med å få tillit som en funksjonshemmet person.

 

Å ha riktig rullestol eller mobilitetshjelpemiddel

 

Dette høres kanskje litt rart ut, men å ha riktig rullestol eller mobilitetshjelpemiddel kan øke din selvtillit. Jeg husker at jeg hadde en rullestol som ikke tilfredsstilte mine behov riktig, og det påvirket hverdagen min på så mange måter. Det gjorde det vanskelig eller umulig å gjøre oppgaver som jeg vanligvis kunne gjøre på jobb og hjemme.

 

Å ha en rullestol som passer perfekt til deg og gir riktig støtte, bør forbedre livet ditt som igjen skal hjelpe deg til å føle deg trygg. Jeg tror jo mer du ser andre funksjonshemmede som legger ut bilder mens de vugger med deres mobilitetshjelpemidler, jo mer får du det til å føle deg som #DisabledAndProud.

 

Finn din egen stil

 

Det kan ta tid å finne klær du liker og ser bra ut i mens du sitter ned. Jeg vet at jeg fortsatt sliter med det noen ganger, men i det hele tatt vet jeg hva jeg skal unngå som ikke ser bra ut for meg. Men å ha din egen stil kan virkelig hjelpe deg. Enten det er å ha på seg lyse farger, få tilbehør eller bruke behagelige klær, bruk det som gjør at du føler deg bra. Men ikke stopp ved klær, legg til ditt eget personlige preg ved å dekorere rullestolen eller mobilitetshjelpemmidelet.

 

Skrevet av Emma, oversatt og publisert for FFMU av Tonje

5 ting du kan gjøre på nasjonaldagen!

Nå nærmer det seg 17 mai seg veldig og vi i FFMU vet at det ikke alltid er like enkelt å f.eks hoppe rundt i sekk eller springe rundt å ha potetløp. Derfor har vi samlet 5 aktiviteter du kan gjøre sammen med de du feirer nasjonaldagen med! 

 

 

 

 

 

  1. Sprettball i bøtte

Dette er en lek som passer for alle. Sett opp bøtter og nummerer dem med poeng. Det gjelder å kaste sprettballer i bøttene og få mest poeng. Sprettballer finnes i alle former og tyngde, det gjør at de fleste muskelsyke klarer å kaste. I tillegg kan du sette bøttene på avstander som du og dine er komfortable med, om det er 50cm eller 5m spiller ingen rolle. Da en sprettball kan sprette i alle retninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Vannballong-løp

Det samme som potetløp, bare at du fyller vannballonger med vann. Vann er lettere enn poteter og skulle skjeen bli for tung, kan du bytte skjeen ut med en plastikkskje. Da er det også mulig og holde den med munnen, for å kunne manøvrere rullestolen. Dette har vi i FFMU gjort på i Aktiv Uke, og alle hadde det supergøy!

 

 

 

 

 

 

3. Quiz om Norge

Quiz er som ofte noe kan ta del i, da alle kan litt og kan bidra. Ha en quiz om Norge og hvorfor vi feirer 17.mai!

 

4. Skattejakt

Lag en liste over ting som er mulig å finne i nærområdet eller i huset. Det kan f.eks være en blå sokk, en sandal, en stein, bilde av naboen sitt hus, osv. Så gjelder det å bli først ferdig med å finne alle tingene på listen. Dette er en god lagaktivitet som virkelig setter konkurranseinstinktet i gang! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Bingo

Ha noen morsomme eller gøye premier og spill bingo. Hvis du ikke har et bingo-sett tilgjengelig, så kan du lage et selv. Skriv tall fra 1-100 og print ut bingoark fra nettet. Så er det førstemann til å få 5 på rad som gir premie. Du kan ha flere omganger og flere premier, slik at mange har muligheten til å vinne premie. Pakk gjerne inn premie, slik at det er et mysterium hva man vinner.

 

 

 

 

Vi håper at selv om korona fortsatt setter en stopper på en vanlig 17.mai, at du får en fin feiring av nasjonaldagen vår! 

Skrevet av Tonje

 

Månedens FFMU medlem!

For å bli bedre kjent med medlemmene våre ønsker vi i FFMU å pressentere dem!  Dette er månedens medlem for mai: 

– Hva heter du og hvor gammel er du?

Hei. Jeg heter Linnea Ottem-Holmsten og er 15 år gammel.

– Hvilken muskelsykdom har du?

Jeg har Spinal Muskel Atrofi (SMA) Type 1.

– Hvilke interesser og hobbyer har du?

Mine interesser er politikk (medlem i Unge Høyre), skole og å være sammen med venner.

– Hvor bor du og trives du der du bor?

Jeg bor i Eidsvoll og trives veldig godt her. Men noen ganger savner jeg byen.

– Har du en favoritt film eller serie?

Min favorittfilm når er Kiss me, jeg liker kjærlighet og romanse.

– Hva er det beste du vet å spise?

Jeg har knapp, men elsker å smake på chips.

– Har du noen håp eller ønsker for fremtiden?

Jeg håper jeg kommer til å mestre videregående og at jeg får en jobb.

Hvis du er medlem i FFMU og vil bli bedre kjent med Linnea
kan du sende en melding til henne på facebook!