Grunn- og hjelpestønad

Jeg er garantert ikke den eneste som har klødd meg i hodet når det gjelder å finne ut hvordan man skal gå fram for å søke på ulike ting, i denne jungelen av ulike ting som NAV har skapt av ulike stønader og sånt. Derfor tenkte jeg å komme med et innlegg på hvordan du skal gå frem når du skal søke om grunnstønad til bil. Samtidig vil jeg også prøve å forklare forskjellen mellom grunn- og hjelpestønad og legge med linker til de ulike skjemaene.

Grunnstønad:

Grunnstønad er en type stønad du kan ha rett til hvis du har nødvendige ekstra utgifter på grunn av varig sykdom, skade eller medfødt diagnose. Nødvendige ekstra utgifter betyr høyere klesbudsjett grunnet slitasje på klær og sko, ekstra medisin og sykehusutgifter, eller mat, hvis du grunnet allergier som gluten eller laktose må bruke mer penger på dyrere allergiprodukter. Ekstrautgiftene må som hovedregel vare i 2-3 år eller mer grunnet den medisinske tilstanden.

Ved å søke på grunnstønad kan du få dekket utgifter til for eksempel:
– drift av tekniske hjelpemidler
– transport, hvis du ikke kan bruke vanlig kollektiv
– førerhund
– drift av tekstelefon
– bruk av proteser
– fordyret kosthold ved diett som for eksempel cøliaki
– slitasje på klær, sko og sengetøy (slike ekstrautgifter oppstår enten på grunn av uvanlig ofte vasking eller at selve bruken medfører ekstra slitasje)

Når det gjelder søknadskjema for Grunnstønad finner du dette ved å gå inn på denne linken:
https://www.nav.no/no/Person/Skjemaer-for-privatpersoner/skjemaveileder/vedlegg?key=233228&languagecode=53&veiledertype=privatperson

Grunnstønad til drift av bil (tilleggsskjema):

Det er et skjema som kommer i tillegg til det vanlige grunnstønadskjemaet, som går mer inn på dette med gruppe 1 og gruppe 2 biler. Dette går mer på ekstrautgifter til parkering, service, forsikring og drivstoff. Alle utgifter ved bil som er større enn det som er normalt.

Det er desverre ikke mulig å legge til en link på dette, men tilleggsskjemaet finner du ved å søke på “drift av bil” på NAV sine nettsider.

Hjelpestønad:

Hjelpestønad er den typen stønad som du kan ha rett på dersom du har et ekstra behov for pleie og tilsyn grunnet funksjonsnedsettelse, sykdom eller skade. Det er en forutsetning at du har et privat pleieforhold eller at hjelpestønaden setter deg i stand til å opprette et slikt privat pleieforhold. Når hjelpebehovet vurderes, vil det også legges vekt på behovet for stimulering, opplæring og trening som skjer i hjemmet. Hjelpebehovet må ha en varig karakter. Det må som hovedregel vare 2-3 år eller mer grunnet den medisinske tilstanden.

Dette gjelder for deg som ønsker en privat pleie i stedet for hjemmesykepleien, eller hvis du ikke har brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Med privatpleie så menes:
– ektefelle
– foreldre
– barn
– naboer
– andre slektninger

For å søke om hjelpestønad må du til legen for å få tilstrekkelig med dokumentasjon av legeerklæring. Du må også fylle ut et skjema. Legger med linken under her.
https://www.nav.no/no/Person/Skjemaer-for-privatpersoner/skjemaveileder/vedlegg?key=233235&languagecode=53&veiledertype=privatperson

Håper dette var nyttig informasjon om grunn- og hjelpestønad. Mesteparten av denne informasjonen er tatt fra nettsidene til NAV.no, men jeg har prøvd å forenkle språket litt. Ikke nøl med å ta kontakt hvis det er noe annet du lurer på, så skal enten jeg eller noen av de andre i styret hjelpe så godt vi kan. 🙂

Mvh
Styremedlem, FFMU
Ingebjørg Larsen Vogt
[email protected]
96231064

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg