Har DU lyst å være med på et teaterprosjekt med unge funksjonshemmede?

I samarbeid med FFO og deres medlemsorganisasjoner ønsker regissør Marianne McGill og dramatiker Morten Lorentzen, å sette i gang et teaterprosjekt med en gruppe unge funksjonshemmede, for å synliggjøre dem og deres livssituasjon i Oslo i dag.

I et velstående land som Norge burde det være en selvfølge at forholdene blir lagt til rette for at funksjonshemmede skal oppnå god livskvalitet og få brukt evner og anlegg å være til nytte, og at man lager gode, fleksible løsninger for folk med funksjonshemming. Likevel har denne gruppen fortsatt store problemer med å bli sett og forstått av storsamfunnet. Dette er utgangspunktet for at de ønsker å utvikle et teaterprosjekt med mål om å bidra til økt bevissthet, kunnskap, forståelse og empati rundt funksjonshemmedes livssituasjon og utfordringer i vårt samfunn.

De jobber etter en arbeidsmodell der mennesker som kjenner seg usynliggjort og marginalisert, som ikke kommer til ordet i det offentlige ordskifte, eller som rett og slett bærer på viktige fortellinger og erfaringer som flere bør få ta del i, at disse skal bli sett og hørt. Derfor skal de selv fortelle sin egen historie. Prosessen begynner med en slags research/samtaleperiode, hvor deltakerne er bidragsytere til den endelige fortellingen. Forfatteren/dramatikerens oppgave er å formatere disse beretningene til en helhet som kan fortelles i en scenisk form, et manus. Deretter innstuderes manus med regissør, evt. musiker(e), koreograf og deltakerne selv, før deltakerne fremfører forestillingen for et publikum.  

Valget om at det deltakerne selv som spiller, at det er de som står på «scenen» og fremfører materialet fremfor profesjonelle skuespillere, handler om mestringsfølelse hos deltakerne, men også i like stor grad om autensitet og troverdighet i produktet overfor publikum. Det at deltakerne fremfører sine egne erfaringer og forteller sine egne historier, skaper en personlig forestilling med en ekthet og nærhet som i dette tilfellet ikke kan oppnås med profesjonelle skuespillere.

De har svært positive erfaringer med denne arbeidsmodellen fra tidligere prosjekter, bl.a. med arbeidsløse på en pub utenfor Glasgow i Skottland; unge psykisk utviklingshemmede og deres pårørende på Stange og i Oslo; etterlatte etter selvmord i Oslo; og nå nylig med en gjeng pensjonister på Torshov om eldres plass i samfunnet og kulturen vår i dag. Mer informasjon om disse prosjektene finnes på http://www.bacalaocompany.com/projects.aspx  

Til et lignende type teaterprosjekt med funksjonshemmede ser de for seg en deltakergruppe på maks ti personer i alderen 18-30 år.

 

Er dette noe for DEG? Ta kontakt med Marianne McGill (regissør) & Morten Lorentzen på epost: [email protected]. Eller ta kontakt med oss i styret på epost [email protected], så videreformidler vi for dere.

Mvh
Leder, FFMU
Line Nordal
[email protected]
90291125

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg