5 fakta om : SMA

I FFMU finnes det mange forskjellige muskelsykdommer, og vi ønsker å spre litt informasjon til våre medlemmer om de ulike muskelsykdommene. Denne gangen skal det handle om SMA (spinal muskelatrofi)  og kanskje du kan lære noe nytt. Her i FFMU er alle muskelsykdommer velkomne! 

 

 

 

 • Spinal muskelatrofi er en autosomal recessiv sykdom, noe som betyr at for at et barn skal være i fare for å få SMA, må han eller hun arve 1 mutert SMN1-gen fra hver av foreldrene. Hvis et barn bare arver 1 mutert SMN1-gen, blir de betraktet som en “bærer”, men har vanligvis ikke symptomer.
 • I motsetning til mange andre sjeldne nevromuskulære sykdommer, er det en klar forståelse av den spesifikke genetiske årsaken til SMA.
 • Spinal muskelatrofi (SMA) er en progressiv, sjelden genetisk sykdom, og har lenge vært nummer én genetisk årsak til spedbarnsdød. Nå finnes det flere medisiner som øker sjansene for et bedre liv med SMA.
 • Det er 4 hovedtyper av SMA (type 1-4) som varierer i alvorlighetsgrad og når symptomene først vises. SMA kan være dødelig hos noen mennesker og mindre alvorlig hos andre.
 • På verdensbasis er det beregnet at mellom 1 og 9 personer per 100.000 innbyggere har SMA og 1 av 40 er bærere av genet som kan føre til SMA.

 

Dette var fem raske fakta om SMA og vi håper at informasjonen vi deler kan bidra til at vi forstår hverandre og kan føle en tilknytning til personer som har denne muskelsykdommen, selvom man kanskje har en helt annen sykdom. Husk at du er du uansett hvilken sykdom du har!

 

Hvis du vil lese mer om denne muskelsykdommen finnes det masse informasjon på helsenorge og på FFM sine nettsider.

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg