Koronavirus, smittevern og BPA

Koronaviruset herjer og ulike smittevernstiltak spres rundt raskere enn viruset selv. Men rådene er generelle. Hva med oss som er i risikogruppa? Skal vi gjøre ekstra tiltak? Her er mine råd. 

Koronaviruset kan gi kraftig lungebetennelse, og selv har jeg bare 13% lungekapasitet. Dette er ingen god kombinasjon. Derfor er det ekstremt viktig at jeg gjør gode tiltak for å begrense smitterisikoen. Jeg har i tillegg BPA, så jeg har flere enn meg selv å tenke på. Assistenter skal også beskyttes.

Rådene som florerer på Internett og TV er gode: Unngå store folkemengder, hold avstand, ha god håndhygiene, gå i karantene om du har symptomer. Jeg er helt enig, men samtidig synes ikke jeg dette er nok for meg selv. Jeg har derfor valgt litt mer ekstreme tiltak, men jeg synes likevel de er fornuftige. 

Her er tiltak jeg gjør: 

 • Jeg har kjøpt automatisk Antibac- og såpedispenser. På den måten trenger ingen å berøre dispenserne og risikere å spre smitte der. 
 • Jeg har kjøpt papirdispenser, og samtidig fjernet håndklær til håndtørk. Da vil ikke viruset kunne spres til neste person som skal tørke hendene. 
 • Jeg har kjøpt inn negleskrubb til hver assistent. Vi må ikke glemme at virus og bakterier kan ligge under neglene selv om hendene vaskes. 
 • Jeg har avlyst alle avtaler i nærmeste fremtid, jeg tar ikke imot besøk og jeg drar ikke ut av leiligheten. Jo mer isolert jeg er, desto tryggere er jeg. 
 • I leiligheten min spriter og klorer vi utsatte områder jevnlig. Inkludert flater, dørhåndtak og fjernkontroller. 

Her er tiltak assistenter må gjøre når de kommer inn døra:

 • De får ikke berøre noe før de har vasket og spritet hender.
 • Håndhygiene er viktigst. Hender skal vaskes grundig med såpe i minimum 30 sekunder. Negleskrubb skal også brukes (husk å rengjør negleskrubben med såpe etter bruk). Deretter skal hendene tørkes grundig med papir, og så smøres inn med Antibac. Her skal det IKKE slurves med såpebruk. Husk tomler og håndledd. Unngå å ta i kranen med fingrene.
 • Assistenter må ha med rent klesskifte og bytte klær etter at håndhygienerutinen er utført. Brukte klær legges i en pose og knytes igjen. Dette kravet har jeg satt fordi assistent enten tar bil eller buss til meg og der kan smitte være i seter o.l. Da nytter det ikke å skifte hjemme før man drar på jobb. 

Her er tiltak assistenter må gjøre når de er på vakt:

 • De må bruke munnbind når de er tett på meg (ved stell, forflytning o.l.). Riktig bruk av munnbind er å ta det på, og deretter vaske hender (siden man tok seg nært ansiktet). Man skal ikke røre munnbindet mens man har det på. 
 • De må være veldig oppmerksom på seg selv og når de berører sitt eget ansikt. Berører de ansiktet må de vaske hendene.
 • Gjenstander som ikke er nødvendig på jobb, som nøkler, visakort og ting som kan være smittebærere skal holdes i veske eller jakkelomme. Mobil, nettbrett og data skal kun legges på bordflater som lett kan vaskes/sprites. Altså skal det ikke legges i sofa/stoler. Det samme gjelder strikketøy, bøker o.l. 
 • Hosting og nysing skal IKKE spres ut i rommet. Bruk papir eller albue. Papir skal rett i søpla, albue skal vaskes. Har de langermet genser må de skifte. 
 • De må vaske hender med jevne mellomrom. 

Utenom tiltakene over har jeg også visse forventninger til assistenter i denne tiden:

 • Assistenter MÅ varsle meg hvis de har det minste symptom. Da får de ikke komme til meg. Jeg forventer også at de tester seg for koronaviruset før de får komme tilbake. BPA ligger under helse- og omsorgssektoren og regnes derfor nå som helsepersonell. Helsepersonell kan kreve å bli testet. 
 • Jeg forventer at assistenter er forsiktige utenom vakt og ikke utsetter seg for unødvendig smittefare. Husk at man kan være bærere uten å ha symptomer selv og derfor lett kan smitte andre.

Ja, jeg er veldig kravstor til mine assistenter og andre jeg har tett på meg nå. Men det har jeg all grunn til å være. Koronaviruset kan sette meg i livsfare, og dette er ikke noe jeg ser lett på. Jeg har ikke sett min far siden januar og han skulle egentlig komme på besøk snart. Selv om vi gledet oss til det har vi valgt å avbestille reisen, for å ikke utsette meg og andre for potensiell smittefare fra fly og flyplasser.

I tillegg er jeg midt i intervjuer, ansettelser og opplæring av nye assistenter. På tross av at jeg sårt trenger flere folk, har jeg valgt å utsette å møte og å opplære folk. Intervjuer skal jeg forsøke å gjennomføre, men da via videochat. 

Dette er ikke tiden for å være uforsiktig. Noen vil kanskje påstå at jeg er hysterisk og overdriver, men jeg ser det ikke sånn. Jeg ser på tiltakene mine som fornuftige og nødvendige, og jeg skulle ønske flere gjorde såpass ekstreme tiltak. Det vil begrense smitten og være med på å hindre at andre blir alvorlig syk.

Jeg håper du og dine holder dere friske, og at dere har det bra i tiden fremover. 

Tekst: Malin F. Pedersen 

Foto: Unsplash.com

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg